Svjedok
0

"Na Korićanskim stijenama je ubijeno više od 140 civila"

FENA
Bivši pripadnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka danas je kao svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama kazao da je na toj lokaciji ubijeno više od 140 civila, prenosi BIRN - Justice Report.

Dragomir Marković, nekadašnji pripadnik kriminalističke službe CSB-a Banja Luka, svjedočio je o odlasku u “julu ili augustu” 1992. godine na Korićanske stijene, gdje je zatekao “veliki broj tijela ubijenih i čahura na putu”.

  • Ta slika mi je i danas ostala. Taj prostor je jedan plato sa strmim stijenama i, kada sam stao na ivicu puta, ugledao sam rastinje na kojem su visila tijela muškaraca. Bili su civili različite dobi i bilo ih je sve dokle pogled doseže - kazao je svjedok.

Marković je svjedočio na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji se terete za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

U tom periodu, kako tvrdi tužilaštvo, Zečević, Knežević i Ljepoja su bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Svjedok Marković je kazao da nije zvanično saznao ko je sudjelovao u izvršenju tog zločina, kao i da nije mogao utvrditi tačan broj ubijenih. Na mjestu zločina sakupljao je dokumente ubijenih, zbog čega je kasnije dobivao prijetnje od Sime Drljače, načelnika SJB-a Prijedor.

Drljača je poginuo 1997. godine prilikom hapšenja na zahtjev Tribunala u Haagu.

  • Nije bila fama da se zna da su u toj pratnji konvoja sudjelovali pripadnici SJB-a Prijedor, čitav CSB je to znao. Mi smo tražili da nam se dostave informacije o konvoju i učesnicima pratnje, ali su nam iz SJB-a Prijedor odgovorili da su ti policajci na borbenim položajima, kazao je Marković.

Suđenje se nastavlja 15. juna.