{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za Ratka Dronjka

S
10.5.2012. u 14:38
1
1
Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za Ratka Dronjka
1
Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za Ratka Dronjka
U završnoj riječi na suđenju za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Drvaru, Tužilaštvo BiH je zatražilo zatvorsku kaznu ne manju od 30 godina za Ratka Dronjka, koji je tokom rata bio upravnik zatvoreničkog objekta u školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica". Tužilaštvo smatra Dronjka odgovornim, između ostalog, i za smrt najmanje pet civila iz Kulen Vakufa koji su bili zatvoreni u školi "Slavko Rodić".
"Po odobrenju Dronjka je dolazila policija i tukla ih, a pridružili su se i stražari", navela je tužilac Džemila Begović.

Dronjak je optužen da je tokom rata, na mjestu upravnika zatvoreničkih objekata i logora u Drvaru, sa stražarima i pripadnicima Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ svjesno učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva, prenio je Birn.

Optužen je i za učešće u organizovanju nezakonitog zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Autonomne regije Krajina, koja je obuhvatala Ključ, Kupres, Sanski Most i druge gradove.

Na teret mu je stavljeno i učešće u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika u školi "Slavko Rodić" i logoru "Kamenica".

Dronjkova odbrana će završnu riječ iznijeti 17. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: