BIRN - Justice Report
0

Nastavljeno suđenje za zločine u Drvaru

FENA
Na suđenju za zločine u zatočeničkim objektima u Drvaru, odbrana je prezentovala materijalne dokaze, kojima želi pokazati da optuženi Ratko Dronjak nije odlučivao o razmjeni zatočenika.

Među dokazima je i nekoliko izvještaja Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) o razmjeni zatočenika. Prema jednom takvom dokumentu iz jula 1993. godine, o razmjeni je odlučivao VRS.

“Odbrana želi pokazati ko je odlučivao o njihovoj razmjeni i sudbini. Ratko Dronjak nije imao takva ovlaštenja”, rekao je Slobodan Perić, branilac optuženog.

Tužilaštvo BiH je kazalo da ovakvi dokazi odbrane nisu relevantni za optužnicu.

Dronjak je optužen da je, kao upravnik zatočeničkih objekata u općini Drvar, od maja 1992. do kraja 1995. godine učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica”.

Zatočeni civili i ratni zarobljenici, kako je navedeno u optužnici, bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Na suđenju se odbrana optuženog izjasnila i o “uređenoj” optužnici Tužilaštva BiH, za koju je branilac rekao da je “potpuno nova” i da “pogoršava procesni položaj optuženog”, te da će na “nove” okolnosti pozvati vojnog vještaka, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje će biti nastavljeno 12. aprila.