Sud BiH
0

Na suđenju za zločine u Drvaru svjedočio Slaviša Sabljić

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Odbrane je rekao da je u toku rata nekoliko puta dolazio u zatvor u Kamenici, ali da tu nije viđao optuženog Ratka Dronjka, javlja BIRN - Justice Report.

Svjedočeći pred Sudom BiH, Slaviša Sabljić, bivši šef pres centra Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) i zet optuženog Dronjka, kazao je da je prvi put u Kamenicu došao u oktobru 1992. godine.

  • Prvi put sam došao kada je trebala biti razmjena jednog ranjenog oficira, pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH). Moj zadatak je bio da pratim razmjenu, rekao je svjedok Sabljić.

Sabljić je dodao da je u zatvoru u Kamenici, koji je formiran krajem augusta 1992. godine, bio nekoliko puta, ali da nijednom nije vidio optuženog Dronjka iako mu je bilo poznato da je optuženi tu zaposlen.

Dronjak je optužen da je, kao upravnik zatočeničkih objekata u općini Drvar, od maja 1992. do kraja 1995. godine učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru Kamenica.

Zatočeni civili i ratni zarobljenici, kako je navedeno u optužnici, bili su izloženi svakodnevnom mučenju, premlaćivanju, ubijanju, nečovječnom postupanju i prisiljavanju na prinudni rad.

Svjedok Sabljić je kazao da je vidio nekoliko zarobljenika u zatvoru u Kamenici, te da su među zarobljenicima bili i Bošnjaci i Srbi.

  • Drugi put kada sam došao u Kamenicu, obišao sam zatvor. U jednoj prostoriji sam vidio dva Bošnjaka. Tada sam vidio još pet ili šest zatvorenika koji su išli u šumu po drva. Među tim zatvorenicima bila su i dva Srbina, rekao je svjedok.

Sabljić je kazao kako mu je poznato da je optuženi Dronjak bio teško ranjen, te da se nakon ranjavanja oporavljao, zbog čega se “dugo nije nalazio na radnom mjestu”.

Na ovom suđenju Odbrana je prikazala videosnimak snimljen u junu 1992. godine, na kojem se vidi da svjedok Sabljić intervjuiše izvjesnog Smaju koji je tada bio zatvoren u mjestu Prekaja (općina Drvar).

  • Oko 50 ljudi je bilo zatvoreno na Prekaji u prihvatnom centru, ali su brzo otišli. Na tim ljudima nisam primijetio znakove maltretiranja, rekao je svjedok.

Naredno suđenje zakazano je za 15. mart.