Hag
0

Tužilaštvo traži izmjenu optužnice za Hadžića

SRNA
Goran Hadžić
Goran Hadžić
Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je dozvolu za izmjenu optužnice protiv Gorana Hadžića uz obrazloženje da bi dokazni postupak optužbe bio znatno specifičniji i jasniji, objavljeno je večeras u ovom sudu.

"Predložene izmjene ne utiču na pravo Hadžića da mu se sudi bez nepotrebnog odlaganja, jer se daju u ranoj fazi predraspravnog postupka, ne dodaju se nove optužbe i izmjene neće uticati na očekivanu dužinu trajanja procesa", navodi se u dokumentu.

Predložene izmjene će, kako se navodi, doprinijeti eliminisanju potencijalno dvosmislene terminologije ili odstupanja u opisima žrtava u različitim tačkama. One će bolje opisati djela i propuste koji predstavljaju Hadžićevu krivičnu odgovornost, a bile bi ispravljene manje topografske i strukturalne greške. 

Hadžić je bio premijer Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a zatim predsjednik Republike Srpske Krajine. 

Optužnica ga u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od sredine 1991. do kraja 1993. godine. 

Početak suđenja zakazan je za 16. oktobar.