Suđenje Goranu Hadžiću moglo bi započeti 2013.

F
FENA
30.11.2011. u 11:45
0
0
Suđenje Goranu Hadžiću moglo bi započeti 2013.
0
Suđenje Goranu Hadžiću moglo bi započeti 2013. Goran Hadžić
Suđenje bivšem vođi pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću moglo bi započeti u januaru 2013. godine, navodi se u nalogu predraspravnog suca koji vodi postupak protiv bivšeg predsjednika tzv. RSK optuženog za progon hiljada i ubistva stotina Hrvata na okupiranim područjima Hrvatske tokom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka.
U odluci predraspravnog suca Guya Delvoiea, kojom se utvrđuju rokovi za pojedine faze predraspravnog postupka, navodi se da bi tužiteljstvo trebalo podnijeti svoj predraspravni podnesak u maju sljedeće godine, odbrana u junu 2012. godine, a suđenje bi moglo započeti u januaru 2013. godine.

U odluci sudac poziva stranke u postupku da eventualne prigovore na raspored iznesu do 6. decembra ove godine.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tokom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO SBZS, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašene RSK.

Uhapšen je 20. jula u Srbiji nakon sedam godina bijega.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: