{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Haški sud odobrio izmjenu optužnice protiv Gorana Hadžića

F
FENA
14.3.2012. u 17:24
0
0
Haški sud odobrio izmjenu optužnice protiv Gorana Hadžića
0
Haški sud odobrio izmjenu optužnice protiv Gorana Hadžića
Goran Hadžić
Haški sud odobrio je zahtjev haškoga tužiteljstva za izmjenama optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici te mu naložio da izmijenjenu optužnicu podnese do 22. marta, objavio je u srijedu ICTY.
Predloženim izmjenama optužnice jasnije se i preciznije iznose tačke optužnice i one ne predstavljaju materijalnu izmjenu optužnice odnosno dodavanje novih tačaka, navodi se u tužiteljskom prijedlogu podnesenom 27. januara.

Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon hiljada i ubistvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tokom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačku.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tokom rata najprije obnašao dužnost predsjednika vlade samoproglašenog SAO SBZS-a, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašenog RSK.

Tužiteljstvo navodi kako izmjenama želi preciznije definirati Hadžićev značajni doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu kako djelima tako i propustima. Njega se tereti da je planirao, poticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodjela.

Tužiteljstvo želi pojasniti da je zlodjela počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dviju grupa - zatvorenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Izmjenama tužitelji žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim tačkama optužnice budu opisane na jednaki način te nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhapšen 20. jula prošle godine u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega, a postupak protiv njega u Haagu je u predraspravnoj fazi i suđenje bi trebalo započeti pred kraj godine. Prva statusna konferencija u tom predmetu održana je u novembru prošle godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: