Predmet "Respiratori"
259

Tužilaštvo se žalilo na puštanje Novalića, Solaka i Hodžića: Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom

I. P.
Premijer FBiH napušta zgradu Suda BiH nakon odbijanja zahtjeva Tužilaštva za pritvor (Foto: D. S./Klix.ba)
Premijer FBiH napušta zgradu Suda BiH nakon odbijanja zahtjeva Tužilaštva za pritvor (Foto: D. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je žalbu Sudu BiH na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi.
"Tužilaštvo BiH žalbu na osporeno rješenje temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i dosljednoj tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu osigurati provođenje efikasne i neometane istrage", rečeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Navodi se da je tužilački tim Tužilaštva BiH, u interesu efikasnog i pravovremenog osiguranja istrage, žalbu uputio i prije isteka zakonskog roka od 72 sata.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor te ih je pustio na slobodu uz mjeru zabrane.

Umjesto toga, u rješenju Suda BiH kojim se nalaže da osumnjičeni odmah budu pušteni na slobodu, stoji da im se izriče zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da im se zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u vezi s ovim krivičnim predmetom.

Također, osumnjičenima je zabranjeno da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Tužilaštvo BiH obrazložilo je da je zatražilo određivanje pritvora zbog koluzijske opasnosti, bojazni da bi osumnjičeni na slobodi utjecali na svjedoke, prikrivače i saučesnike. Iz Tužilaštva BiH kazali su da javnost opravdano očekuje hitnu istragu, postupanje i kvalitetno vođenje istrage.