Haag
1

Tužilaštvo protiv novog suđenja Karadžiću

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haško tužilaštvo zatražilo je od Sudskog vijeća da odbaci prijedlog Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog, kako je rekao, stalnih problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani.

Tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) u Haagu istaklo je da Karadžićev zahtjev za obnavljanjem postupka "nije pravno osnovan".

Karadžić je 13. augusta ove godine u podnesku sudijama MKSJ-a istakao da mu je Haško tužilaštvo trebalo dostaviti sve dokaze prije početka suđenja 2009., ali da je od tada do danas dobio preko 406 novih izjava te dodao da je Sudsko vijeće do sada 58 puta našlo da je Tužilaštvo prekršilo obavezu objelodanjivanja.

Haško tužilaštvo je istaklo u svom odgovoru da je suđenje od samog početka pošteno i da se treba nastaviti.

"U svom podnesku, optuženi ne pokazuje zašto je potrebno organizovati novo suđenje. S obzirom da on navodi da je Sudsko vijeće već zaključilo da on nije trpio zbog kašnjenja u objelodanjivanju, njegov argument da mu se treba dodijeliti novo suđenje zbog ‘kumulativnog efekta’, osuđen je na propast ", stoji u podnesku tužilaca MKSJ-a.

Karadžić je optužen da je, kao predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, počinio genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995.

Suđenje mu je počelo 2009., a dokazni postupak Haškog tužilaštva okončan je u maju ove godine.

Odbrana optuženog bi s izvođenjem svojih dokaza trebala početi u oktobru, javio je BIRN.