BiH
0

Karadžiću odbijen zahtjev za novo suđenje

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića za novo suđenje zbog problema u objelodanjivanju dokaza Odbrani, objavio je Birn Justice Raport.

O-Gon Kwon, predsjedavajući Sudskog vijeća, saopštavajući odluku na statusnoj konferenciji, naveo je kako optuženi Karadžić nije pokazao da je pretrpio štetu zbog toga što je Haško tužilaštvo kasnilo sa objelodanjivanjem dokaza Odbrani.

“Iako je broj kršenja obaveze objelodanjivanja u ovom predmetu prikazao Tužilaštvo u lošem svjetlu, posebno u odnosu na znanje u tome šta se nalazi u tomovima dokaza i njihovom pristupu objelodanjivanju, Sudsko vijeće nije došlo do zaključka da je optuženi pretrpio štetu zbog ovih kršenja”, navodi se u odluci Sudskog vijeća.

U odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) također je navedeno da je Sudsko vijeće nekoliko puta odobravalo pauze u toku suđenja, kako optuženi Karadžić ne bi trpio štetu zbog kasnog dobivanja dokaza.

Kako stoji u odluci, Sud je određene svjedoke pozivao kasnije nego što je prvobitno planirano, kako bi osigurao da Karadžić ima vremena da pripremi unakrsno ispitivanje.

“Iako optuženi traži da se svaki svjedok ponovno pozove, on nije dao nijedan dobar razlog zašto bi se pozvao i jedan jedini svjedok zbog kršenja obaveze objelodanjivanja. Iako je optuženi podnio nekoliko podnesaka u kojima traži pozivanje svjedoka, on do sada nije bio u stanju da pokaže da je kasno objelodanjeni materijal bio toliko značajan da bi zbog njega trebalo ponovno pozvati svjedoka”, obrazložio je O-Gon Kwon.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, kojem se u Haagu sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, sredinom augusta ove godine je zatražio novo suđenje, istaknuvši da mu je Optužba trebala dostaviti sve dokaze prije početka suđenja 2009. godine, ali da je od tada do danas dobio preko 400 novih izjava.

Tužilaštvo je u odgovoru na Karadžićev zahtjev za obnavljanje postupka istaklo da prijedlog “nije pravno osnovan”, te da je suđenje od samog početka “pošteno” i da se treba nastaviti.

Sudsko vijeće se na statusnoj konferenciji osvrnulo i na spisak od 600 potencijalnih svjedoka Odbrane koji je Karadžić podnio, i ocijenilo da je predugačak.

Kako je rekao sudija O-Gon Kwon, mnogi od svjedoka koje je Karadžić predložio irelevantni su, a iskazi mnogih drugih se ponavljaju. Sud je stoga Karadžiću dao rok do 14. septembra da ponovo razmotri koje će svjedoke pozvati i podnese skraćeni spisak sa njihovim imenima.

Sudija je preporučio Karadžiću da bude “pažljiviji” i “skromniji” pri odabiru svjedoka.

Osvrćući se na nagovještaj optuženog da bi i sam mogao svjedočiti na kraju dokaznog postupka Odbrane, predsjedavajući sudija je naglasio da bi takav iskaz “više dokazne vrijednosti” imao na početku odbrane.

Suđenje Karadžiću je počelo 2009., a dokazni postupak Haškog tužilaštva okončan je u maju ove godine. Odbrana optuženog bi sa izvođenjem svojih dokaza trebala početi u oktobru.