BiH
0

Tužilaštvo: Optuženi Balijagić daje intervjue o postupku koji se protiv njega vodi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu za donošenje odluke o produženju mjere pritvora optuženom Faruku Balijagiću, čije se zdravstveno stanje, kako su naveli, očigledno popravilo.

"Istovremeno, protekao je i rok koji je vještak medicinske struke procijenio da je optuženom Balijagiću potrebno za oporavak, a sud još nije donio odluku o pritvoru. Naime, iako je sud ocijenio da postoji osnovana sumnja kao i svi pritvorski razlozi, ipak je ukinuo rješenje zbog bolesti optuženog. Pritom, optuženi Balijagić daje intervjue za pojedine medije i to na okolnosti samog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, navodeći i svjedoke koji bi trebali svjedočiti u navedenom predmetu", ističe se u saopćenju Tužilaštva.

Podsjećamo da je Kantonalni sud u Sarajevu kao razlog ukidanja pritvora prema optuženom Balijagiću naveo da bi život optuženog mogao biti ugrožen ukoliko bi prisustvovao sjednici vijeća povodom prijedloga za produženje pritvora.

Nadalje, i Vrhovni sud FBiH je prethodno rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu ukinuo, zato što optuženom Balijagiću nije omogućeno da se izjasni o prijedlogu ovog tužilaštva.