BiH
7

Mirnes Ajanović: Faruk Balijagić pozvan na razgovor, sudit će mu se u Hrvatskoj

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Advokat Mirnes Ajanović koji zastupa Faruka Balijagić u predmetu koje Kantonalno tužilaštvo KS vodi protiv Balijagića, kazao je za Klix.ba kako je stupio u kontakt sa svojim branjenikom i da je on na slobodi.

Prema Ajanovićevim riječima, istražni sudija u Rijeci pozvao je Balijagića na informativni razgovor.

"Donesena je odluka, tako mi je rečeno, da je odbijen zahtjev za izručenje BiH i odlučeno je da mu se na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo sudi u Rijeci. Advokat će mu biti Predrag Kovačić. Dakle, on nije priveden niti uhapšen već je u pitanju proces koji je sam Faruk Balijagić inicirao kao državljanin Republike Hrvatske i BiH", kazao je Ajanović.

Balijagić je 4. aprila 2016. godine pobjegao u Hrvatsku, a na teret mu se stavlja više krivičnih djela, među kojima je i podstrekivanje na ubistvo. Tužilaštvo KS je zatražilo raspisivanje međunarodne potjernice.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado uhapšeni su 15. septembra prošle godine. Optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra. Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS žalilo. Terete se da da su kao saizvršioci počinili krivično djelo podstrekavanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva, a u odnosu na osumnjičenog Adu Balijagića i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.