BiH
28

Faruk Balijagić iz Rijeke za Klix.ba: Tražit ću da me Hrvatska zaštiti i sudi mi ovdje

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Advokat Faruk Balijagić potvrdio je za Klix.ba da se nalazi u Rijeci te da nema namjeru vraćati se u BiH gdje mu se, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, sudi za krivično djelo podstrekivanje na ubistvo, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

Balijagić u razgovoru za Klix.ba kaže kako politički establišment u BiH, zbog njegovih političkih stavova, želi da ga fizički likvidira što je i pokušano u više navrata u proteklom periodu.

Nakon što ga nisu uspjeli fizički likvidirati Balijagić tvrdi da je angažirana tužiteljica Dalida Burzić koja je, prema njemu, zajedno sa narko-mafijom, isplanirala njegovo hapšenje kako bi bio likvidiran u zatvoru.

Što se tiče političkog establišmenta, Balijagić pojašnjava da se radi o SDA kojoj smeta njegovo ukazivanje na politizaciju pravosuđa, pljačku i druge probleme.

U Hrvatsku je otišao, kako kaže, da se liječi nakon operativnog zahvata na srcu. O svemu je uredno obavijestio sud kojem je poslao obavještenje o novoj adresi kako bi mogli nastaviti prepisku. Novu adresu ne krije i kaže da se nalazi u svom stanu u Rijeci.

“Iskoristiti ću svoje pravo i tražiti da mi se sudi ovdje u Hrvatskoj. Već sam obavijestio Ministarstvo pravde Hrvatske da me zaštite kao građanina Hrvatske od privatnog suda u Sarajevu kojim vlada politička mafija”, kaže Balijagić za Klix.ba.

S obzirom da je Tužilaštvo KS najavilo raspisivanje međunarodne potjernice za njim, Balijagić kaže da ga Hrvatska nema pravo izručiti BiH jer ima državljanstvo Hrvatske.

“Hrvatska ima samo pravo da mi sudi ovdje i ja to želim jer imam namjeru dokazati da se radi o privatnom sudu u Sarajevu. Božija je volja bila da se ovo sve ovako dokaže, a Tužilaštvo KS drži mog sina kao taoca”, kaže Balijagić.

Namjerava se vratiti u BiH čim se okonča proces protiv njega koji će biti pokrenut u Hrvatskoj gdje će, uvjeren je, dokazati nevinost. U BiH bi se vratio i ako bi Vrhovni sud FBiH izuzeo Kantonalni sud u Sarajevu iz cijelog procesa te mu omogućio suđenje pred drugim sudom u BiH.

Dodaje da je legalno otišao iz BiH jer na snazi nisu bile mjere zabrane te da odlaskom nije prekršio nijedan zakon.