BiH
1

Faruk Balijagić pušten na slobodu, Tužilaštvo KS uložilo žalbu

Klix.ba
Faruk Balijagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Faruk Balijagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo u Sarajevu zaprimilo je odluku Kantonalnog suda u Sarajevu u vijeću sastavljenom od sudija Vladimira Špoljarića, Gordane Stojaković i Brace Stupara, kojom je ukinut pritvor prema optuženom Faruku Balijagiću.

Tada se javno oglasio branilac optuženog Mirnes Ajanović i u svom saopćenju krivo interpretirao odluku Suda.

"Radi objektivnog informisanja javnosti ističemo kako u svojoj odluci Kantonalni sud u Sarajevu kao razlog ukidanja pritvora prema optuženom Balijagiću navodi da bi život optuženog bio ugrožen ukoliko bi Faruk Balijagić prisustvovao sjednici vijeća povodom prijedloga za produženja pritvora. Ovo imajući u vidu njegovo zdravstveno stanje ( dana 08.12.2015.g. izvršena je operacija srčane aorte optuženog op.a.)", navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Danas je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo žalbu na ovakvu odluku, jer je zaključak suda o "životnoj ugroženosti optuženog", donesen bez provedenog vještačenja, samo na osnovu kazivanja ljekara doc. dr. Nermira Granova i zaključka sudskog vještaka Hamze dr. Žuje datih bez naredbe Suda.

Iz Tužilaštva napominju da je optuženi Faruk Balijagić po izjavi branioca Ajanovića koju je ovaj dao madijima, odmah po zaprimanju rješenja Suda napustio bolnicu i otišao za Tuzlu.

Nadalje, ovo Tužilaštvo smatra da Sud nije postupio po uputama Vrhovnog suda FBiH. Naime, Vrhovni sud FBiH je prethodno rješenje tog Suda ukinuo zato što sud optuženom Balijagiću nije dao mogućnost da se izjasni o prijedlogu Tužilaštva, a što prema odredbama ZKP-a FBiH u konkretnoj situaciji ne podrazumijeva i njegovo prisustvo na Sudu. Naime, zakon propisuje da takvo izjašnjenje optuženi može dati i u bolnici.

Sve svoje razloge zbog kojih odluku Kantonalnog suda u Sarajevu o puštanju na slobodu optuženog Faruka Balijagić smatra nezakonitom, Tužilaštvo je iznijelo u svojoj žalbi o kojoj će odlučivati Vrhovni sud FBiH.