BiH
90

Tužilaštvo KS provjerava poslovanja Moje klinike, Opće bolnice i Medicinskog fakulteta

Piše: A. B.
Dr. Emir Talirević, vlasnik "Moje klinike"
Dr. Emir Talirević, vlasnik "Moje klinike"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerava medijske izvještaje o navodnim nezakonitostima u poslovanju Moje klinike, Javne ustanove Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Medicinskog fakulteta u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba.

Iz Tužilaštva KS navode da se prikuplja dokumentacija i provjeravaju iznesene informacije u vezi sa zakupom poslovnog prostora te vršenjem patohistoloških usluga.

Podsjetimo, prema ranijim pisanjima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), nakon imenovanja Sebije Izetbegović za direktoricu Opća bolnica je prestala raditi patohistološke analize, a posao je povjeren privatnoj poliklinici Moja klinika.

Te 2013. godine Opća bolnica je ostala bez doktora patologije, a u augustu naredne godine patohistološki poslovi povjereni su klinici Emira Talirevića uz višestruku cijenu usluga koje su plaćane iz bolničkog budžeta.

Izetbegović je nakon toga odlučila dio bolnice iznajmiti Talirevićevoj poliklinici, a ugovor o najmu 754,5 kvadrata potpisan je u martu 2014. godine. "Moja klinika" se obavezala da će Općoj bolnici plaćati godišnju zakupninu od 127.118 KM te troškove režija, objavio je ranije CIN.

Dr. Talirević tada je kazao da je Općoj bolnici davao popust, ali da su cijene patohistologije u njegovoj klinici više jer u cijenu usluge mora uračunati troškove grijanja, prostora te amortizaciju opreme.