BiH
0

Tužilaštvo KS obaviješteno o hapšenju Elvisa Keljmendija

Anadolija
Elvis Keljmendi
Elvis Keljmendi
Tužilaštvo Kantona Sarajevo dobilo je od sarajevskog Kantonalnog suda akt o realizaciji međunarodne potjernice u slučaju Elvisa Keljmendija, sina Nasera Keljmendija, osobe koja se nalazi na listi američkog predsjednika Baracka Obame zbog trgovine drogom

Za Keljmendijem je Kantonalni sud u Sarajevu još 2010. godine raspisao potjernicu zbog pokušaja ubistva Elvisa Hodžića u Clubu Bad u sarajevskom naselju Breka.

"Tužilaštvo KS će odlučiti o daljem postupanju, odnosno o poduzimanju određenih mjera u krivičnom predmetu kojeg vodimo protiv E. K za krivično djelo ubistvo u pokušaju", kazali su agenciji Anadolija u Tužilaštvu KS.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija s Kosova, Elvis Keljmendija su uhapsili pripadnici Misije Europske unije na Kosovu (EULEX), a nakon što ga je kosovska policija pustila na slobodu. Kosovska policija je, podsjetimo, mlađeg Keljmendija uhapsila prošle sedmice.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kazao je za agenciju Anadolija da slučaj Elvisa Keljmendija "više nije u nadležnosti tog ministarstva već EULEX-a i Ministarstva pravde Republike Kosovo".

Glasnogovornik EULEX-a Blerim Krasniqi je izjavio da je istraga u vezi sa pokušajem ubistva u BiH provedena od strane EULEX-a i lokalnog tužioca.

Zbog činjenice da BiH nema potpisan sporazum o izručenju sa Kosovom, Elvisu Keljmendiju će se za ovaj zločin suditi na Kosovu.

No, na pitanje da li će ustupiti predmet institucijama na Kosovu, u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevu danas nisu mogli precizno odgovoriti. Te navode nisu ni potvrdili, niti demantirali.