Nema novih dokaza
8

Tužilaštvo KS nije poduzimalo nove radnje u slučaju "Dženan Memić"

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo KS nije poduzimalo dalje službene radnje kada je u pitanju slučaj stradanja Dženana Memića jer od nadležnih policijskih agencija i drugih osoba nisu dobili nijednu novi činjenicu niti je podnesen novi dokaz.

Kako se navodi u odgovoru Tužilaštva KS zastupnici Skupštine KS Arijani Memić, krivični postupak u ovom predmetu još nije pravpsnažno okončan, a Tužilaštvo je uputilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH povodom oslobađajuće presude Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Memić je uputila i pitanje zašto nije procesuirana Alisa Mutap kao neposredni saučesnik ubistva Dženana Memića, za koju je, kako navodi, utvrđeno više dokaza i činjenica kroz sudski postupak da zna ko je izvršilac ubistva, te je pitala zašto nisu pokrenuli proceduru provjera i drugih istražnih radnji protiv Alise Mutap i drugih lica. Ovaj dio Tužilaštvo KS nije komentiralo.

Podsjetimo, na Vrhovnom sudu FBiH nedavno je održano ročište u ovom predmetu i bilo je veoma burno. Federalno tužilaštvo je zatražilo ukidanje oslobađajuće presude i ponovno suđenje dok je odbrana Ljube i Bekerije Seferović tvrdila kako je Tužilaštvo KS nizom nezakonitih radnji došlo do podizanja optužnice protiv osoba koje nemaju apsolutne veze s tim, niti je ovakva pravna kvalifikacija moguća.

Konačna odluka trebala bi biti poznata ovog mjeseca.