Obrazložena žalba
830

Burna sjednica Vrhovnog suda FBiH o stradanju Dženana Memića, optužbe na rad tužioca

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sjednici Vrhovnog suda FBiH u predmetu Dženan Memić danas je bilo vrlo burno nakon što je tužilac Vlado Mišković obrazložio žalbu i naveo izjave Alise Mutap za koje su prisutni u sudnici prvi put čuli.

Dženanov otac Muriz Memić kazao je kako je riječ o lažovima koji štite kriminal Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je advokat Ifet Feraget poručio je kako sve što su danas čuli sramotno.

"Zasmetalo mi je njegovo obrazloženje u kojem navodi da je Dženan bio mladalački zanesen, to je izjava Ševala Kovačevića. Vidite s kakvim ljudima imamo posla. ne znam što im je ova žalba trebala i šta hoće pored svih dokaza koje posjedujemo. Ostaje mi samo da vjerujem u rad Vrhovnog suda i čekam da državno tužilaštvo otvori istragu protiv ovih kriminalaca. Tužilac Mišković je lagao jer, nigdje nije izjavila 'svjetlo, auto'. Čekam odluku suda pa ćemo najaviti proteste jer se istraga za Dženanovo ubistvo još ne sprovodi", rekao je Memić.

Advokat Feraget kazao je kako se sva bijeda profesije pravosuđa mogla vidjeti u izlaganju tužioca Miškovića protiv kojeg je podnio krivičnu prijavu. Naglasio je kako Tužilaštvo KS nije trebalo podnijeti žalbu iz moralnih razloga.

"Zapisivao sam sve što je Mišković govorio i sve je laž osim jedne stvari, a to je da je on tužilac 40 godina i to je vrlo žalosno. Sud je veoma jasno obrazložio zašto nije poklonio vjeru iskazu Ljube Seferovića, jer ne potvrđuje nijedan izvedeni dokaz. Vasvija Seferović je dala iskaz koji je frapantan, a to je da je Ljubo Dženana udario metalnom šipkom u glavu, za što nema dokaza. Ostali svjedoci na koje se tužilac poziva - Vehbija Seferović je bio istovremeno u tri auta. Što se tiče vještačenja, sramotno je da je Nijaz Smajić vještačio dijelove fara koji su podmetnuti. Znamo ko je očistio mjesto zločina i ko je podmetnuo dokaze. Zelena boja koju Mišković spominje nestala je u FMUP-u jer bi potvrdila da ne postoji ni kombi ni Clio", rekao je Feraget.

Istakao je kako tužilaštvo skriva snimak s džamije koji pokazuje tačno vrijeme kada su Dženan i Alisa bili u Velikoj aleji te da tužilac Mišković nije rekao kako su vještaci utvrdili da se Dženanove povrede ne mogu nikako dovesti u vezu s oštećenjima na kombiju niti su ta oštećenja mogla nastati od udara pješaka.

"Potvrđeno je da Alisa Mutap nema amneziju, jer nije imala potres mozga. Tim vještaka koji je utvrdio da je imala teški potres mozga morat će odgovarati jer ne postoji nijedan medicinski spis koji to potvrđuje", naglasio je.

Poručio je kako je uvjeren da će odluka Vrhovnog suda biti da se žalba tužilaštva odbija, jer koliko god puta da vrate slučaj na Kantonalni sud Ljubo bi bio oslobođen na osnovu dokaza.

"Konačan cilj je krađa vremena jer se ne istražuje ko je ubio Dženana. Ako Pribe ovo ikada posluša pozivam ga da što prije dođe. Ne postoji vladavina prava, reforma nije bila djelotvorna, nezavisno sudstvo ne postoji. Jedina nada je Vrhovni sud", kazao je.

Advokat Ljube i Bekrije Seferovića Rusmir Karkin apelovao je da se koriste razumni logički dokazi istaknuvši kako je odbrana uz oštećenu porodicu uspjela dokazati da je Tužilaštvo KS nizom nezakonitih radnji došlo do podizanja optužnice protiv osoba koje nemaju apsolutne veze s tim, niti je ovakva pravna kvalifikacija moguća.

"U ovom predmetu koji još nije završen ima elemenata da se istraga vodi za drugu pravnu kvalifikaciju, a to je da je Dženan Memić ubijen, a ne poginuo u saobraćajnoj nesreći. Nadam se da će ovaj sud uvažiti argumente iz prvostepene presude i donijeti odluku da odbije žalbu tužilaštva", rekao je Karkin.

Ispred sudnice su okupljeni prijatelji porodice Memić koji su uzvikivali "Pravda za Dženana". Konačna odluka trebala bi biti poznata u maju.