Zbog pronevjere novca
0

Tužilaštvo će tražiti pritvor za bivšeg generalnog sekretara predsjednika RS-a

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Specijalno tužilaštvo RS-a zatražit će pritvor za Mirka Stojića, bivšeg generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske, koji je danas priveden pod sumnjom da je umiješan u malverzacije tokom rekonstrukcije i opremanja palate predsjednika RS-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a je u novembru 2008. godine podnijelo prijavu protiv Stojića i direktora beogradskog „Eumaksa" Milana Ćirića, kojom se Stojić tereti da je prilikom rekonstrukcije i adaptacije palate zloupotrijebio službeni položaj i preduzeću „Eumaks" omogućio da nezakonito stekne imovinsku koristi u iznosu od 2.542.266 maraka, a Ćirić zato što je pomogao Stojiću u izvršenju ovog krivičnog djela.

U krivičnoj prijavi koju je od banjalučkog Okružnog tužilaštva preuzelo Specijalno tužilaštvo RS-a navodi se da je Mirko Stojić poslije dogovora s Milanom Ćirićem od 11. maja 2007. do 31. januara 2008. godine iskoristio službeni položaj i suprotno odredbama strogo povjerljivog ugovora i odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka dozvolio „Eumaksu" da kao podizvođače angažuje više preduzeća iz RS-a i Federacije BiH, čime je tom preduzeću smanjio troškove i omogućio stjecanje ekstradobiti.

Sumnjiči se i za druge neregularnosti dok je obavljao istovremeno dvije funkcije u predsjedničkom kabinetu prvo bivšeg predsjednika RS-a Milana Jelića a zatim i sadašnjeg Rajka Kuzmanovića.

Prethodno je glavni revizor RS-a Boško Čeko ukazao na rasipništvo prilikom adaptacije zgrade u kojoj je sjedište predsjednika RS-a, ali je u svom izvještaju naveo i ugovor o zakupu na ime Mile Stojića za njegove stanarine koje su sklapane mjesečno na iznos od 2.500 hiljade KM, dok zakon kaže da se za državne službenike ugovor o zakupu sklapa na iznos do 600 KM, a ostalo treba da snosi pojedinac.

Time je Službi predsjednika nanio štetu od 22.800 KM.

U jednom od ranijih istupa, Stojić, koji je nakon nalaza revizora smijenjen, tvrdio je da nisu tačne optužbe protiv njega, da mu je “sve napakovano” i da će dokazati nevinost.