{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završne riječi u slučaju Stanković i ostali 12. marta

F
22.2.2010. u 18:09
0
0
Završne riječi u slučaju Stanković i ostali 12. marta
0
Završne riječi u slučaju Stanković i ostali 12. marta
Okončan je dokazni postupak na suđenju osmorici optuženih za pomaganje Radovanu Stankoviću pri bjekstvu iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča.
Stanković je 25. maja 2007. pobjegao iz fočanskog zatvora, gdje je bio upućen na izdržavanje 20-godišnje kazne nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen tokom 1992. godine na području Foče.

Za pomaganje pri bjekstvu Radovanu Stankoviću, osuđenom za ratne zločine počinjene u Foči, optuženi su njegov brat Ranko Stanković, Mile Krsmanović, Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Marković.

Za pomaganje pri bjekstvu optužene su i doktorica Brankica Davidović i medicinska sestra Ranka Dragičević, koje su, prema navodima optužnice, Stankoviću osigurale uputnicu za odlazak na snimanje zuba, izvan KPZ-a, kojom prilikom je i pobjegao.

Početkom februara ove godine Davidović i Dragičević su potpisale sporazum s Tužilaštvom BiH priznajući krivicu, te je tada postupak razdvojen u odnosu na ostale optužene.

Elvir Mraković, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao dodatni svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu je objasnio tri shematska prikaza napravljena na osnovu listinga telefonskih poziva koje su optuženi ostvarili prije, tokom i nakon Stankovićevog bjekstva.

“Prema operativnim podacima o korisnicima brojeva i telefonskom listingu, napravljena je analiza međusobnog kontakta osoba koje su interesantne u ovom predmetu. Ukupno 13 telefonskih poziva ostvario je Radovan Stanković s Milanom Stevanovićem”, kazao je Mraković.

Tužilaštvo BiH smatra da je Stevanović “pripadnik žandarmerije u Srbiji”, te da se ovim dokazuje da je “Stanković cijelo vrijeme u zatvoru posjedovao telefon i da je ostvarivao kontakte”.

Svjedok navodi da je Stevanović ostvario 65 telefonskih kontakata s brojem za koji nije identificirano ko ga koristi.

“Deset telefonskih kontakata su ostvarili Boro Brzica i Ranko Vuković”, kazao je Mraković.

Prema objašnjenju tužioca, Boro Brzica je vlasnik automobila kojim je pobjegao Stanković, a Ranko Vuković je bio obuhvaćen istragom da je pomagao Stankoviću pri bjekstvu, ali još uvijek nije optužen.

Mirjana Stanković, supruga odbjeglog osuđenika, prema shematskom prikazu svjedoka, kontaktirala je s Rankom Stankovićem, ali nije s Miletom Krsmanovićem, koji je radio u fočanskom zatvoru kao pomoćnik direktora za obezbjeđenje u Službi obezbjeđenja. Prema shemi, Krsmanović je ostvario nekoliko kontakata sa optuženim Mirom Prodanovićem, te Aleksandrom Cicmilom, tadašnjim direktorom fočanskog zatvora, prenosi BIRN - Justice Report.

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva i odbranâ optuženih zakazano je za 12. mart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: