Tužilaštvo BiH
0

Stanković i ostali: "U zatvoru kao na slobodi"

FENA
Optuženi Ranko Stanković, Miroslav Blagojević i Zdravko Vrečo su danas tokom svjedočenja u svoju korist negirali da su učestvovali u pomaganju pri bjekstvu Radovana Stankovića iz Kazneno-popravnog zavoda u Foči 25. maja 2007. godine.

“Moj stariji brat Radovan i ja smo bili jako bliski. Mnogo smo se voljeli, pa mi je njegovo suđenje teško padalo. Kada je osuđen i prebačen na služenje kazne u zatvoru u Foči, osjećao sam kao da je na slobodi”, ispričao je tokom svjedočenja u svoju korist Ranko Stanković.

Stanković se zajedno sa još devet osoba tereti da je 25. maja 2007. pomagao Radovanu Stankoviću da pobjegne iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča, gdje je služio 20-godišnju kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom 1992. godine na tom području.

Tužilaštvo BiH tereti Ranka Stankovića da je između 23. i 25. maja 2007. godine nabavio automobil “po prethodnom dogovoru s bratom Radovanom”, a 25. maja je auto s vozačem stajao ispred Stomatološkog fakulteta u Foči, gdje je osuđenik doveden na snimanje zuba.

Tokom svjedočenja, optuženi je negirao da je učestvovao u nabavci vozila kojim je njegov brat pobjegao, tvrdeći da su mu agenti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sve namjestili.

“Ne znam zašto mi sve to poturaju. Istina je da sam Radovanu bio u posjeti dan kada je pobjegao, ali je i istina da ništa oko bjekstva nisam organizovao. Taj dan sam mu u zatvor odnio burek koji je mnogo volio. O Rašinom bjekstvu saznao sam preko medija, kasno uvečer”, rekao je Stanković.

Uz Stankovića, za pomaganje u bjekstvu Tužilaštvo BiH tereti i Mileta Krsmanovića, Zdravka Vreču, Dragana Mašića, Srđana Vilotića, Miroslava Blagojevića, Miru Prodanovića, Gorana Miloševića, Brankicu Davidović i Ranku Dragičević.

Tužilaštvo smatra da Vrečo, Mašić i Vilotić tokom osiguranja i sprovođenja Stankovića nisu preduzeli sve mjere kako bi obezbijedili njegovo “sigurno sprovođenje”, a da je Blagojević vozio automobil u kojem je bio osuđenik.

Tokom svjedočenja, Blagojević je takođe negirao krivicu, rekavši da smatra kako je Stankovićevo bjekstvo bilo “dobro organizovano”, ali da policajci koji su bili sa njim u “marici” nisu ništa znali.

“Sve se dogodilo u par sekundi. Kada je Stanković izlazio iz ‘marice’, simulirao je pad i brzinom munje se otrg’o policajcu Mašiću, koji je pokušao da ga zadrži. Auto kojim je pobjegao već ga je čekao s otvorenim vratima, tako da se Stanković samo bacio na zadnje sjedište i auto je krenuo”, ispričao je Blagojević.

Priču ovog svjedoka ponovio je i optuženi Vrečo, koji je u “marici” bio na suvozačevom sjedištu.

“To se stvarno dogodilo u par sekundi. Niko od nas nije mogao ništa da uradi. Ja sam se čak uhvatio za automobil kojim je Stanković pobjegao, ali nisam uspio da uđem u njega. Danas, nakon svega, razmišljam da li sam u toj situaciji trebao da upotrijebim pištolj...”, rekao je Vrečo.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. februar, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Mašić, saopćio je BIRN - Justice Report.