Slučaj "Trusina"
0

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Hasana Hakalovića

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se odredi pritvor Hasanu Hakaloviću, osumnjičenom za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic), čemu se odbrana usprotivila predloživši mjere zabrane.

Državno tužilaštvo sumnjiči Hasana Hakalovića da kao komandant 45. brdske brigade “Neretvica” Armije BiH (ABiH) nije poduzeo “nužne i razumne mjere” da se počinioci zločina u Trusini kazne iako je znao da su u njemu učestvovali pripadnici njegove jedinice zajedno s pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande ABiH.

Tužilaštvo tvrdi da je 16. aprila 1993. godine izvršen napad na selo Trusina i da je tada ubijeno 19 civila i tri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Tom prilikom je ranjeno i nekoliko osoba, među kojima i dvoje djece.

Razlog zbog kojeg Tužilaštvo BiH smatra da bi Hakalović - koji je uhapšen 22. marta - trebao ostati u pritvoru jeste postojanje osnovane sumnje da je počinio djelo, kao i mogućnosti da stupi u kontakt sa svjedocima i izvršiocima.

“Hakaloviću su nakon prvih hapšenja za Trusinu upućivane prijetnje da ništa ne govori. Neko je stupio u kontakt s njim jer ga smatra značajnom karikom u lancu. Svi osumnjičeni su povezani, i ukoliko samo jedan opstruira istragu dolazi do pucanja lanca”, kazala je tužiteljica Vesna Budimir, dodavši da je istraga za Trusinu “ušla u zadnju fazu”.

Senad Kreho, branilac osumnjičenog, kazao je da Tužilaštvo BiH ne raspolaže podacima da je Hakalović ikada pokušao utjecati na svjedoke ili stupiti u kontakt sa saizvršiocima.

“Osumnjičeni se nalazi na strani Tužiteljstva i ne može se svrstati zajedno sa ostalim optuženima u pritvor. Uz to, riječ je o osobi koja je dva puta imala moždani udar, a boluje i od šećerne bolesti. Sam kaže da mu je samo ostalo nekoliko godina da spere ljagu sa imena i prezimena njegove djece”, kazao je Kreho.

Osumnjičeni Hakalović je kazao da “više drži istragu u tajnosti nego Tužilaštvo BiH”, navodeći da je istražiteljima dao sve telefonske kontakte svojih starješina, te da će, ako je kriv, odgovarati.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

Za zločin u Trusini pred Sudom BiH optuženi su Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, dok Tužilaštvo BiH sumnjiči još Nihada Bojadžića, Jusufa Hadžajliju i Zulfikara Ališpagu.