{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica

S
10.3.2010. u 15:38
0
0
Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica
0
Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Trusini kod Konjica, 1993. godine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.
Tužitelj Regionalnog tima broj V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Memić Mensura, zvanog "Menta“, rođenog 28.06.1966. godine u Prijedoru, nastanjenog u Bihaću, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru,

- Salčin Dževada, zvanog "Struja“, rođenog 12.07.1956. godine u Gacku, nastanjen u Mostaru, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru

- Hakalović Senada, rođenog 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Konjicu, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH "Zulfikar“ (optuženi Memić i Salčin) i 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica“ (optuženi Hakalović), prigodom dobro isplaniranog i pripremljenog napada na civilno stanovništvo sela Trusina, hrvatske nacionalnosti, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, te četiri osobe ranjene, među kojima i dvoje djece, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Prema navodim optužnice, optuženi su dana 16. aprila,1993. godine, na području sela Trusina, sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zarobljenih pripadnika HVO koji su se prethodno predali, te sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

Optuženi se terete da su počinili:

- Optuženi Memić Mensur, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz (sudjelovanje u ubistvu) i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (sudjelovanje u ubistvu).

- Optuženi Hakalović Senad, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (sudjelovanje u ubistvu).

- Optuženi Salčin Dževad, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (nečovječno postupanje, primjenjivanje mjera zastrašivanja i terora, pljačkanje imovine stanovništva), kao i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (nečovječno postupanje).

Uporedo sa optužnicom, Tužilaštvo je uputilo i prijedlog za produženje pritvora prema navedenim osumnjičenima. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: