{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica

S
10.3.2010. u 15:38
0
0
Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica
0
Podignuta optužnica zbog zločina u Trusini kod Konjica
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Trusini kod Konjica, 1993. godine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.
Tužitelj Regionalnog tima broj V Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Memić Mensura, zvanog "Menta“, rođenog 28.06.1966. godine u Prijedoru, nastanjenog u Bihaću, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru,

- Salčin Dževada, zvanog "Struja“, rođenog 12.07.1956. godine u Gacku, nastanjen u Mostaru, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru

- Hakalović Senada, rođenog 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Konjicu, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH "Zulfikar“ (optuženi Memić i Salčin) i 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica“ (optuženi Hakalović), prigodom dobro isplaniranog i pripremljenog napada na civilno stanovništvo sela Trusina, hrvatske nacionalnosti, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, te četiri osobe ranjene, među kojima i dvoje djece, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Prema navodim optužnice, optuženi su dana 16. aprila,1993. godine, na području sela Trusina, sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila iz sela Trusina i zarobljenih pripadnika HVO koji su se prethodno predali, te sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema civilnom stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina.

Optuženi se terete da su počinili:

- Optuženi Memić Mensur, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz (sudjelovanje u ubistvu) i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (sudjelovanje u ubistvu).

- Optuženi Hakalović Senad, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (sudjelovanje u ubistvu).

- Optuženi Salčin Dževad, krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (nečovječno postupanje, primjenjivanje mjera zastrašivanja i terora, pljačkanje imovine stanovništva), kao i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (nečovječno postupanje).

Uporedo sa optužnicom, Tužilaštvo je uputilo i prijedlog za produženje pritvora prema navedenim osumnjičenima. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: