{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatrane zaštitne mjera za svjedoka koji bi trebao dati iskaz

F
5.2.2010. u 15:45
0
0
Razmatrane zaštitne mjera za svjedoka koji bi trebao dati iskaz
0
Razmatrane zaštitne mjera za svjedoka koji bi trebao dati iskaz
Sud BiH danas je na ročištu zatvorenom za javnost razmatrao zaštitne mjere za svjedoka koji bi trebao dati iskaz u slučaju “Trusina”, prenosi BIRN-Justice Report.
“Zbog spominjanja zaštićenih svjedoka, a kako ne bi ugrozili njihovu privatnost, predlažem da se javnost isključi s ročišta”, kazao je Davorin Jukić, sudija za prethodni postupak Suda BiH.

S prijedlogom za isključenje javnosti složili su se Tužilaštvo BiH i odbrana Senada Hakalovića, jednog od osumnjičenih za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic).

Uz Hakalovića Tužilaštvo BiH za zločin u Trusini sumnjiči Nedžada Hodžića, Mensura Memića i Dževada Salčina da su kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH (ARBiH) pod nazivom “Zulfikar” i 45. brdske brigade ARBiH “Neretvica” 16. aprila 1993. napali selo Trusina.

Zbog sumnje da su počinili zločin u Trusini uhapšeni su još Nihad Bojadžić, Jusuf Hadžalija i Zulfikar Ališpago.

Prema pisanju medija, u Sjedinjenim Američkim Državama su uhapšeni Rasema Handanović i Edin Džeko, koji su također osumnjičeni za isti zločin.

Na dijelu ročišta koje je bilo otvoreno za javnost Hakalović se žalio sudiji Jukiću zbog toga što u pritvoru u Mostaru može s djecom razgovarati “preko žice”.

“Moje srce ne može izdržati da s djecom, kojih imam četvero, razgovaram preko žice. Vidio sam da drugima djeca dolaze i da ih mogu pomilovati i zagrliti”, kazao je Hakalović.

Sudija Jukić je kazao da će razmotriti sve zakonske mogućnosti i obavijestiti predsjednicu Suda BiH da “obiđe pritvorsku jedinicu u Mostaru”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: