Institucije šute
27

Tužilaštvo BiH već dvije godine "bez komentara" na neustavno obilježavanje Dana RS-a

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već dvije godine odbija komentarisati neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu naredne sedmice svečano će proslaviti 9. januar kao Dan RS-a uprkos ranijoj odluci Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da proslava 9. januara nije u skladu s Ustavom BiH.

Riječ je o odluci koja je donesena 26. novembra 2015. godine, a koja nije spriječila vlasti u RS-u da 9. januara 2016. i 9. januara 2017. godine proslave kao Dan RS-a. S obzirom na evidentno odustvo pravne države i ove godine će 9. januar u RS-u biti obilježen kao legitimni praznik.

Tužilaštvo BiH i dvije godine nakon odluke Ustavnog suda BiH odbija odgovoriti na pitanja da li u ovoj pravosudnoj instituciji još uvijek postoji formiran predmet koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS-a, a na osnovu rješenja o neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH te koliko je tačno predmeta formirano, a koji imaju direktne veze s obilježavanjem 9. januara.

Naime, Krivični zakon Bosne i Hercegovine jasno kaže da će službena osoba u institucijama BiH, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta BiH, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Problem u vezi s neustavnim obilježavanjem Dana RS-a i nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH u smislu krivičnog zakonodavstva nisu uspjeli do danas riješiti ni bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, a ni aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić.

Analitičari često spekulišu kako Tužilaštvo BiH nema ni volje, a ni želje da se uhvati ukoštac s ovim krivičnim djelom koje ima dalekosežne posljedice i na politička dešavanja u zemlji.

Posebnu sjenu na kompletan slučaj baca i činjenica da je Sud BiH odbacio kao neosnovanu optužnicu Tužilaštva BiH u vezi s održanim referendumom o Danu RS-a. Prije toga, Tužilaštvo BiH iz optužnice je izbacilo imena predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića.