Nezadovoljni mjerama
0

Tužilaštvo BiH upućuje žalbu na odluku suda da osumnjičene pusti na slobodu

A. Ku.
Advokati osumnjičenih (Foto: T. S./Klix.ba)
Advokati osumnjičenih (Foto: T. S./Klix.ba)
Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uložit će žalbu na odluku Suda BiH kojom za dio osumnjičenih u predmetu "Black Tie 2" nije određena mjera pritvora ili mjera zabrane, koju su tražili, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .

U žalbi će tužilac detaljno obrazložiti razloge za pritvor ili mjere zabrane, a u javnosti to nisu detaljisali.

U saopćenju su se dotaknuli i činjenice da se u javnosti predstavlja kako osumnjičeni pripadnici FUP-a, koji su pušteni, nisu krivi. Međutim, objašnjavaju da je sud odlučivao samo o tome da li postoji osnov za zadržavanje, ali ne i o njihovoj krivici.

"Zbog više upita medija i različitih konotacija u javnosti, napominjemo da je predmet u fazi istrage i sud u ovom trenutku odlučuje o prijedlozima za pritvor ili mjere zabrane, te ne donosi bilo kakvu odluku ili presudu o odgovornosti osumnjičenih", navode iz Tužilaštva BiH.

Oni su u ovoj izjavi istaknuli da je istraga još u toku, a u samoj odluci Suda BiH Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović i trojica pripadnika FUP-a navode se kao osumnjičeni, što u konačnici znači da nisu oslobođeni krivice.

Zbog situacije s istim imenom i prezimenom, iz Tužilaštva BiH napominju još da preduzeće Atlas Trading d.o.o. Sarajevo, čiji je vlasnik Mirsad Skopak, nije u vezi sa osumnjičenim u predmetu Skopak Mirsadom, rođenim 1995. godine.

Podsjetimo, u ovoj akciji su uhapšene 23 osobe, a odlukom Suda BiH tri su ostale u pritvoru. Za 15 njih je utvrđeno da postoji osnov za postojanje krivičnog djela pa su pojedinima određene mjere zabrane i mjere sigurnosti.

U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela Tito i Dino. Osim njega, jednomjesečno zadržavanje je određeno i uposlenici Zeničke bolnice Aidi Halać i Sanchezu Jukiću.

Utvrđeno je da za osam osoba ne postoji osnov sumnje za počinjenje krivičnog djela.

Na ovu odluku će Tužilaštvo BiH uložiti žalbu.