{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH traži veće kazne za Vranješa i Milića

F
23.4.2012. u 18:21
0
Tužilaštvo BiH traži veće kazne za Vranješa i Milića
0
Tužilaštvo BiH traži veće kazne za Vranješa i Milića
Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom su Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po deset godina zatvora za zločin u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH danas je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženima izrekne veću kaznu, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.
Apelaciono vijeće Suda BiH će naknadno donijeti odluku o žalbama Državnog tužilaštva, odbrana i prvooptuženog Vranješa, prenosi BIRN - Justice Report.

Prvostepeno vijeće Suda BiH u oktobru 2011. osudilo je Vranješa i Milića na po deset godina zatvora jer su 6. juna 1992. godine, za vrijeme oružanih sukoba u Kotor-Varoši, pomagali jednoj osobi da iz kuće Nenada Tešića izvede trojicu braće Grgić i odvede ih do zgrade Općine, gdje su dvojica braće ubijena, a treći ranjen.

Vranješ je bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, a Milić nekadašnji pripadnik "VP 7551 Banja Luka".

U obrazloženju žalbe, tužilac Tužilaštva BiH Dževad Muratbegović predložilo je da Apelaciono vijeće Suda BiH prvostepenu presudu preinači i optuženima izrekne "kaznu u dužem trajanju".

"Smatramo da je Sud BiH tačno utvrdio činjenično stanje i kvalifikovao radnje Vranješa i Milića, ali da izrečene kazne od po deset godina nisu adekvatne učinjenom djelu. Sud je propustio cijeniti otežavajuće okolnosti", kazao je tužilac Muratbegović.

Odbrane su kazale kako je žalba Tužilaštva BiH neosnovana.

Branioci Vranješa i Milića, te optuženi Vranješ, podnijeli su žalbe na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitnih povreda krivičnog zakona i postupka, te su predložili da optuženi budu oslobođeni.

Prvobitnom optužnicom Tužilaštva BiH bio je obuhvaćen i Goran Marković, bivši pripadnik "VP 7551 Banja Luka", koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima.

Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića, zbog njegove bolesti, odvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Vranješ je kazao kako prije kritičnog događaja nije poznavao Markovića, Milića, a ni Grgiće, te da nije postojao nikakav dogovor o onome što se desilo.

Branilac Milića, Simo Tošić iznoseći žalbu na prvostepenu presudu, rekao je se optuženi Milić ne može dovesti u vezu sa Goranom Markovićem, te je predložio da se Milić oslobodi optužbe.

Tužilaštvo BiH predložilo je da žalbe odbrana budu odbijene kao neosnovane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: