BiH
0

U petak počinje obnovljeno suđenje za zločine na Korićanskim stijenama

SRNA
Obnovljeno suđenje Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, optuženima za zločin na Korićanskim stijenama 1992. godine, počeće u petak, 24. februara, dogovoreno je danas na statusnoj konferenciji pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Na konferenciji se nije pojavio trećeoptuženi Dušan Janković, koji se od izricanja prvostepene presude u decembru 2010. godine nalazi u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica.

Jankovićev branilac Ranko Dakić rekao je da ne zna zbog čega se optuženi nije pojavio, ali da je kontaktirao njegovu porodicu i saznao da će doći na početak obnovljenog suđenja.

Tužilaštvo BiH je ocijenilo da ne postoje dokazi da će se Janković pojaviti, te je zatražilo da postupak protiv njega bude izdvojen. Apelaciono vijeće Suda BiH o ovom prijedlogu odlučiće naknadno, prenosi BIRN. 

Tužilaštvo BiH i odbrane Babića, Škrbića i Stojnića na statusnoj konferenciji  pojasnili su svoje prijedloge u vezi sa ponovnim preslušavanjem dokaza iz prvostepenog suđenja.

Tužilac Slavica Terzić nije insistirala na tome da javno budu saslušani  svi svjedoci. "Ostavljamo Vijeću da odluči da li želi nekoga neposredno da sasluša",  dodala je Terzićeva.

Odbrane Zorana Babića i Željka Stojnića tražile su kompletno saslušanje audio-zapisa svjedoka odbrane.
Sud BiH je 21. decembra 2010. godine izrekao prvostepenu presudu kojom je Zorana Babića i Milorada Škrbića, nekadašnje pripadnike Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor, osudio na po 22 godine zatvora, dok je Željka Stojnića, bivšeg pripadnika iste jedinice, osudio na 15 godina za ubistvo više od 150 muškaraca civila  21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Istom presudom je Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti Prijedor, proglašen krivim za izdavanje naredbe za ubistva na planini Vlašić i osuđen na 27 godina zatvora. Janković se nije pojavio na izricanju prvostepene presude i za njim je raspisana potjernica.

Vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Miloradu Radakoviću. 

Nakon žalbi Tužilaštva i odbrana, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 26. oktobra 2011. godine ovu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.