|

Odbjegli Dušan Janković se pojavio u sudnici

Odbjegli Dušan Janković se pojavio u sudnici
0
S
Sarajevo-x.com
24.2.2012. u 16:41
0
komentara
0

dijeljenja
Odbjegli Dušan Janković se pojavio u sudnici Dušan Janković (Foto: Arhiv/Sud BiH)
Na početku obnovljenog suđenja četverici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama pred Apelacionim vijećem Suda BiH, pojavio se optuženi Dušan Janković, koji je bio u bjekstvu od izricanja prvostepene presude u decembru 2010. godine, objavio je Birn.
U Sudu BiH potvrdili su da će Janković biti sproveden u pritvor na osnovu rješenja od 31. oktobra 2011. godine.

Janković je, kao nekadašnji komandir u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Prijedoru, u decembru 2010. osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Janković, koji se kao i ostali optuženi tokom suđenja branio sa slobode, nije se pojavio na izricanju presude, nakon čega je za njim raspisana potjernica.

Obnovljeno suđenje, osim Jankoviću, počelo je i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima Interventnog voda SJB-a u Prijedoru.

Prvostepenom presudom Babić i Škrbić osuđeni su na po 22 godine dugotrajnog zatvora, a Stojnić na 15 godina za ubistva više od 150 civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjena 21. augusta 1992. na Korićanskim stijenama, dok je Milorad Radaković oslobođen ovih optužbi.

Apelaciono vijeće je u oktobru 2011. ukinulo presudu u odnosu na Babića, Škrbića, Stojnića i Jankovića, te naložilo održavanje novog suđenja.

Obnovljeno suđenje počelo je uvodnim riječima i preslušavanjem iskaza datih u prvostepenom postupku.

Tužiteljica Slavica Terzić kazala je kako će dokazi Tužilaštva BiH dati sliku nedjela na Korićanskim stijenama i uloge optuženih.

“Imamo iskaze brojnih svjedoka, od kojih posebnu grupu predstavljaju preživjeli, koji su izdvojeni na mjestu razdvajanja i koji su preživjeli egzekuciju, tako što su skočili i spasili se”, rekla je Terzić.

Odbrane četvorice optuženih su kazali da ne spore da se događaj na Korićanskim stijenama desio, ali da njihovi branjenici nisu učestvovali u egzekuciji, što će dokazivati, kao i u prethodno vođenom postupku.

Apelaciono vijeće je prihvatilo da presluša 20 svjedoka Tužilaštva, kao i šest svjedoka Odbrane Željka Babića, uključujući i njegov iskaz kao svjedoka, te 12 svjedoka Odbrane Milorada Škrbića, uključujući i njegov iskaz kao svjedoka, ali i sedam svjedoka koji su ujedno bili svjedoci Tužilaštva BiH.

O prijedlogu Odbrane Dušana Jankovića da se presluša 29 svjedoka Apelaciono vijeće će odlučiti naknadno.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.