BiH
0

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora Zulfikaru Ališpagi

FENA
Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog za produženjem pritvora Zulfikaru Ališpagi zbog sumnji da je sudjelovao u zločinima u selu Trusina, a koje Odbrana ocjenjuje ''nedovoljnim'' i predlaže izricanje mjera zabrane.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Prijedlog o produženju pritvora Zulfikaru Ališpagi zvanom "Zuka", Državno tužilaštvo temelji na postojanju osnovane sumnje da je sudjelovao u zločinu u selu Trusina, opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog mogućnosti da bi boravkom na slobodi narušio javni red.

Tužilaštvo smatra da su razlozi za produženjem pritvora opravdani, dok Odbrana osumnjičenog Ališpage ističe da su ''nedovoljni i neuvjerljivi'', te da se trebaju odrediti mjere zabrane.

Ališpago se sumnjiči da, kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene ''Zulfikar'' Armije BiH, nije učinio ''nužne i razumne mjere'' i kaznio pripadnike svoje jedinice koji su 16. aprila 1993. godine izvršili napad ne selo Trusina (općina Konjic).

Prilikom tog napada ubijeno je 19 civila i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Asim Crnalić, Ališpagin branilac, tvrdi da Tužilaštvo BiH ne posjeduje ''odgovarajuće dokaze'' o njegovom učešću ili znanju da se zločin desio, te predlaže određivanje jemstva u novcu i nekretninama kako bi dokazali da osumnjičeni nema namjeru pobjeći iz BiH.

Ališpago je kazao da on nije komandovao Specijalnim odredom u vrijeme napada na Trusinu nego da je nad tom jedinicom nadležnost imao Nihad Bojadžić.

Također je dodao da je zahvaljujući pomoći koju je pružio Tužilaštvu i pokrenuta istraga za zločine u tom selu.

''Mislim da je kompletna istraga moja zasluga, a iako sam znao odranije da sam osumnjičen za zločine u Trusini nisam pobjegao'', rekao je Ališpago.

Zbog sumnji da je sudjelovao u istim zločinima u novembru 2009. uhapšen je i Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene ''Zulfikar'' ABiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH također su uhapšeni i Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović, Jusuf Hadžajlija i Nedžad Hodžić.

Osumnjičeni su bili pripadnici Specijalnog odreda i 45. brdske brigade ABiH ''Neretvica''.

Prema pisanjima medija, u Sjedinjenim Američkim Državama, uhapšeni su i Rasema Handanović i Edin Džeko, koji se također sumnjiče za sudjelovanje u tom zločinu.