BiH
1

Tužilaštvo BiH: Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo

Klix.ba
Pretres u Bosanskom Novom (Foto: SRNA)
Pretres u Bosanskom Novom (Foto: SRNA)
Pretrese u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom preduzeću u Bosanskom Novom zatražilo je i naredilo Tužilaštvo BiH i Sud BiH, navode iz ovih pravosudnih institucija.

Pretresi su obavljeni zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom bile aktivno i direktno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još uvijek traga.

Pretresi su vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama, objašnjavaju iz Tužilaštva.

Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve upotrebe sile. Pretresi su završeni, a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA-e i Tužilaštva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala, navodi se u saopćenju za javnost i podsjeća da Tužilaštvo BiH, Sud BiH i SIPA postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

"Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani", naglašavaju iz Tužilaštva BiH koje, kako se navodi, ima intenzivnu i dobru saradnju sa MUP-om RS sa kojim je u proteklom periodu provedeno više uspješnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinilaca teških kaznenih djela i ta će se saradnja nastaviti i u budućnosti.