SIPA pretresa zgradu Općine i Policijske stanice u Bosanskom Novom, uhapšeno pet osoba

Klix.ba
10.12.2015. u 09:06
84
78
SIPA pretresa zgradu Općine i Policijske stanice u Bosanskom Novom, uhapšeno pet osoba
84
SIPA pretresa zgradu Općine i Policijske stanice u Bosanskom Novom, uhapšeno pet osoba Foto: Arhiv/Klix.ba
Lišeno je slobode ukupno pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na ukupno četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a koja je pod stražom i kontrolom SIPA-e.
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA vrši lišenja slobode i pretrese. Istražitelji Tužilaštva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužilaštvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tokom 1992. godine.

Slobode su lišeni osumnjičeni:

1. Ljuban Babić (1962.)

2. Ranko Balaban (1959.)

3. Rajko Karlica (1968.)

4. Mirko Odžić (1960.)

5. Milenko Brčin (1963.)


Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo–zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozljeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Hrvatske.

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju diljem BiH, Evrope i svijeta.

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA, koji pružaju podršku u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.


Komentari (78)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: