BiH
186

U pretresima kuća i vjerskih objekata u Sarajevu pronađen dokazni materijal i zastava IDIL-a

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Policijski pretresi koji su jutros počeli u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području općine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama IDIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, opsežna akcija se vrši po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, a realiziraju je policijski djelatnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama IDIL-a, kao i zastava ove organizacije.

"Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH", dodaje se u saopćenju Tužilaštva BiH iz kojeg poručuju građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZ BiH.