U pretresima kuća i vjerskih objekata u Sarajevu pronađen dokazni materijal i zastava IDIL-a

Klix.ba
22.12.2015. u 09:01
186
344
U pretresima kuća i vjerskih objekata u Sarajevu pronađen dokazni materijal i zastava IDIL-a
186
1/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/4 Pronađena zastava IDIL-a (Foto: Tužilaštvo BiH)
3/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/4 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Policijski pretresi koji su jutros počeli u sarajevskim naseljima Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i drugim lokacijama na području općine Novi Grad usmjereni su na oko 15 osoba za koje postoje saznanja i dokazi da su bliski i održavaju kontakte sa radikalnim grupama i strukturama IDIL-a, kao i strukturama povezanim sa osobama na ratištima Sirije i Iraka.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, opsežna akcija se vrši po nalogu tužioca iz Odsjeka za terorizam, a realiziraju je policijski djelatnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i OSA BiH.

Vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. Prilikom pretresa pronađeni su određeni dokazni materijali koji ukazuju na povezanost sa strukturama IDIL-a, kao i zastava ove organizacije.

"Bitno je istaći da se pretresi vrše i u naseljima u blizini mjesta Rajlovac, gdje se prije dva mjeseca desio teroristički napad u kojem su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH", dodaje se u saopćenju Tužilaštva BiH iz kojeg poručuju građanima da Bosna i Hercegovina ima kapacitete da otkrije i procesuira osobe povezane sa terorizmom i radikalnim grupama, te da će zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

Navedene osobe pod istragom su zbog kaznenih djela javnog poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti iz članka 202a. i 202b. KZ BiH.


Komentari (344)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: