Negativa(c) dana
0

Tužilaštvo BiH "rasteretilo" Harisa Bašića i Enisa Ajkunića

Sarajevo-x.com
Nismo na fonu onih koji zagovaraju ukidanje Tužilaštva i Suda BiH, ali titula negativca dana sasvim zasluženo pripada Tužilaštvu BiH.

Naime, Sud BiH je u četvrtak oslobodio Harisa Bašića, bivšeg zamjenika ministra komunikacija i prometa BiH (poznatiji kao direktor Agencije za promociju stranih investicija - FIPA), i Enisa Ajkunića, višeg stručnog saradnika za prijevoz putnika i robe u tom ministarstvu. Tužilaštvo ih je "teretilo" za nesavjestan rad u službi, a Sud BiH - rasteretio.

Naravno, isključivu krivicu za ovaj apsurdni slučaj snosi Tužilaštvo BiH koje "nije uspjelo dokazima potkrijepiti navode iz optužnice".

Nakon nedavnog slučaja "Branković i Bičakčić" na Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali i nekoliko ranijih slučajeva u kojima su (očekivano) uslijedile oslobađajuće presude, jedini zaključak jeste da bh. zvaničnici jednostavno ne mogu biti krivi. Ako već nema ničeg spornog u, primjerice, Brankovićevoj kupovini stana "po zakonu", lijepo bi bilo da je tužilac u tom, kao i u slučaju "Bašić i Ajkunić" bude udaren po džepu.

Bašić i Ajkunić oslobođeni optužbi za nesavjestan rad u službi

Jer, zašto bi neko drugi namirivao novac poreskih obveznika koji je bezvezno utrošen na slučaj koji vodi nesposobni tužilac? A, znamo da vođenje ovakvih slučajeva baš i nije jeftino, dovoljno je uzeti u obzir vrijeme i troškove/honorare sudija, tužilaca, advokata, (pri)pravnika, vještaka...

Ako već nadležni nisu za to da tužioci namiruju svoj nerad i neuspješne slučajeve, neka onda barem tužilac s dva-tri izgubljena slučaja bude suspendovan, pa da na njegovo mjesto dođe sposobniji. Jasno je već svima da će umjesto toga tužilac, ili sudija, ovisno o slučaju, samo napredovati, ali, naše je da bilježimo. Pa, možda jednom stvari krenu i u valjanom smjeru.