BiH
0

Sud BiH nikoga nije kaznio zbog nepoštivanja suda

SRNA
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Haris Čaušević - desno (Foto: Sud BiH)
Sud BiH do sada nije novčano kaznio nijednog optuženog zbog nepoštivanja suda i ometanja sudskog postupka, iako postoji zakonska mogućnost izricanja novčane kazne do 10.000 KM i mada je bilo povoda za to, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Posljednji slučaj nepoštivanja suda desio se u srijedu na ročištu o izjašnjenju krivice šestorice optuženih za teroristički napad u Bugojnu. Naser Palislamović, jedan od optuženih, nije želio ni da se pojavi pred Sudom, dok optuženi Haris Čaušević nije želio ustati prilikom obraćanja sudiji, jer "ima svoje razloge".

Trojica optuženih za pomaganje u bjekstvu Nasera Palislamovića, nakon terorističkog napada u Bugojnu izvršenog u junu prošle godine, odbijali su da govore sa sudijom Tatjanom Kosović i pokušali da drže govore.

"Zakon o krivičnom postupku BiH takođe predviđa obavezu ustajanja prilikom ulaska, izlaska sudija iz sudnice, odnosno prilikom obraćanja sudu. Međutim, kako će postupajući sudija postupiti ukoliko osumnjičeni u slučaju 'Čaušević' i dalje budu odbijali da ustanu, bez opravdanog razloga, to ne možemo u ovom trenutku znati", saopšteno je u petak iz Suda BiH.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, sudija može udaljiti osobu iz sudnice da bi zaštitio suđenje.

"Ako tužilac, branilac, oštećeni, zakonski zastupnik, opunomoćenik oštećenog, svjedok, vještak, tumač ili druga osoba koja prisustvuje glavnom pretresu ometa red ili se ne pokorava naređenjima sudije, sudija će ga upozoriti. Ako upozorenje bude bezuspješno, sudija može narediti da se osoba udalji iz sudnice i kazni novčanom kaznom do 10.000 KM", saopšteno je iz Suda BiH.

I prije ovih ispada od srijede optuženi u predmetu "Čaušević" u sudnici Suda BiH vrijeđali su i omalovažavali sudiju Tatjanu Kosović i tužioca Ozrenku Nešković.
Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da ova institucija ne može učiniti ništa kada optuženi ili bilo ko drugi krši red u sudnici. "Tu je isključiva odgovornost suda. Njihova sudnica, njihovo dvorište. Sud je taj koji održava red u sudnici. To su stvari procesne prirode i od sudije zavisi kako će reagovati i da li će pokrenuti neku sankciju", rekao je Grubešić.