BiH
0

Tužilaštvo BiH: Problemi u ekshumaciji i identifikaciji žrtava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dinamika procesa ekshumacija, koje provodi Tužilaštvo BiH, direktno zavisi o nizu objektivnih okolnosti, kao što su raspoloživost službenika koji sudjeluju u procesu kao i raspoloživosti finansijskih sredstava, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da se u posljednje vrijeme u medijskim izvještajima iznose kritike prema Tužilaštvu BiH, zbog dinamike izvršenja procesa ekshumacija i identifikacija žrtava ratnih zločina.

Zbog toga, dodaje se, Tužilaštvo BiH ima potrebu obavijestiti javnost i građane BiH o cjelokupnoj situaciji i činjenicama, od kojih zavisi brzina i dinamika ovih procesa.

"Tužilaštvo BiH od 1. januara 2011. godine, dakle tek oko devet mjeseci, provodi sve radnje na izvršenju naredbi Suda BiH za ekshumaciju i identifikaciju žrtava krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim humanitarnim pravom", saopćeno je.

Ove radnje su do 1. januara 2011. godine obavljala kantonalna i okružna tužilaštva, kao i Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH, a uz koordinaciju Tužilaštva BiH.

Od 1. januara 2011. godine do danas, Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH više od 111 prijedloga za izdavanje naredbi za provođenje ekshumacija, a zatim po dobijenim naredbama Suda, izvršilo ekshumacije na 111 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Također, Tužilaštvo BiH je u istom periodu dalo više od 95 saglasnosti Institutu za nestale osobe BiH, za vršenje probnih kopanja, na lokacijama gdje postoje saznanja da se nalaze posmrtni ostaci žrtava ratnih zločina.

"Na ovim složenim zadacima Tužilaštvo BiH radi zajedno s Institutom za nestale osobe BiH, Međunarodnom komisijom za traženje nestalih osoba, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, agencijama za provođenje zakona u entitetima i Brčko Distriktu BiH, specijaliziranim institucijama za izvršenje pojedinih stručnih radnji, kao i sudskim vještacima različitih struka", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da dinamika i brzina zakazivanja termina ekshumacija direktno zavise o dostupnosti većeg broja službenih osoba u toku određenog dana na jednoj lokaciji, te zbog zauzetosti nekih od sudionika nastaju poteškoće i prolongiranja datuma ekshumacije.

Naročito je evidentan problem vezan za nedostatak stručnih osoba, vještaka sudske medicine-patologa, kojih u cijeloj BiH ima tek nekoliko.

Iz Tužilaštva BiH navode da poteškoće predstavljaju i nedovoljna kadrovska i materijalno-tehnička opremljenost agencija i institucija koje sudjeluju u ovim procesima za izvršenje terenskih poslova, kao i ograničen broj ovlaštenih službenih osoba, nedostatak vozila, specijalizirane mehanizacije, kao i opreme za obavljanje navedenih poslova.

"Također, potrebno je istaći, da zbog vremenskih uslova, procese ekshumacija nije moguće vršiti tokom cijele godine, naročito u zimskim mjesecima", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je finansiranje procesa provođenja ekshumacija uređeno sporazumom zaključenim između Tužilaštva BiH i Instituta za nestale osobe BiH. Sredstva za izvršenje ekshumacija trebala su biti doznačena Tužilaštvu BiH kako bi se na vrijeme izmirivale preuzete obaveze.

Do dana 6. oktobra 2011. godine predmetna sredstva nisu bila operativna, te Tužilaštvu BiH do 6. oktobra 2011. godine nije bila doznačena nijedna KM, dok Tužilaštvo BiH na osnovu neizmirenih obaveza za izvršene ekshumacije, prema subjektima koji su sudjelovali u navedenim aktivnostima, duguje više od 220. 000 KM.

"Sve navedene činjenice usporavaju proces izvršenja naredbi za ekshumacije i identifikacije. Bitno je istaći i da Tužilaštvo BiH nastoji ažurno i blagovremeno postupati u navedenim procesima, tako da su svi pristigli prijedlozi za ekshumacije dati u proceduru. Uz sve navedene poteškoće, Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za ratne zločine, za samo devet mjeseci, postigli su značajne rezultate u procesu traženja nestalih osoba i proveli veliki broj ekshumacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.