Tužilaštvo BiH
0

Nastavljena ekshumacija na području Bihaća

FENA
Bihać
Bihać
U srijedu i četvrtak, 5. i 6. oktobra, nastavljena je ekshumacija na području Bihaća pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

U krugu kasarne "Adil Bešić", na tri lokacije, nastavljena je ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u proteklom ratu.

Tokom jučerašnjeg dana, na prvoj lokaciji, gdje se pretpostavljalo da se nalaze tijela civila srpske nacionalnosti i vojnika Vojske Republike Srpske (VSR), nisu pronađeni ostaci ljudskih tijela.

Pronađeni su dijelovi uniforme za koje se pretpostavlja da pripadaju vojnicima VRS-a, koji su ubijeni u proteklom ratu.

Ekshumacija na ovoj lokaciji je završena. Na druge dvije lokacije, u toku su iskopavanja, a prema nalazima, posmrtni ostaci žrtava nisu pronađeni.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Operativnog tima za traženje nestalih Vlade Republike Srpske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) - Regionalni ured-Banja Luka, kao i predstavnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji osiguravaju lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.