Udruživanje i priprema krivičnog djela
0

Tužilaštvo BiH:Podignuta optužnica protiv četiriju osoba

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiriju osoba, koje se terete da su počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela te krivično djelo pripremanje krivičnog djela.

Optužnica je podignuta protiv Agima Jefkaja, rođenog 20. decembra 1974. u mjestu Dečani, ranije osuđivanog od Suda BiH, državljanina Srbije s područja Kosova, (nalazi se u pritvoru), Blaška Budića, rođenog 6. aprila 1968. u Budićima, općina Posušje, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Mirka Pušića, rođenog 29. augusta 1982. u Zagorju, nastanjenog u Pušićima, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Mije Spillmanna, rođenog 11. novembra 1967. u Omolju, općina Tomislav-Grad, nastanjenog u Posušju, ranije osuđivanog, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Jefkaj, Budić, Pušić i Spillmann se terete da su se udružili u organizovanu grupu radi pribavljanja imovinske koristi radi nedozvoljenog prebacivanja 18 osoba romske nacionalnosti preko državne granice BiH u Republiku Hrvatsku. Optuženi su kao saizvršioci, iz koristoljublja, preduzeli radnje koje stvaraju uvjete za neposredno činjenje nedozvoljenog prelaska i prebacivanja preko državne granice.

U optužnici se navodi da su, nakon prethodnog dogovora, optuženi ilegalne emigrante trebali da prevezu u Republiku Hrvatsku za dogovorenu novčanu naknadu.

Patrola Jedinice GPBiH Kamensko otkrila ih je i spriječila u njhovoj namjeri.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.