{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

F
14.5.2012. u 13:53
0
0
Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata
0
Optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Vitomira Nježića Vite (1964.), Tomislava Savičića Tome' (1972.), Branka Grabovca Tunje (1963.) i Petra Miloševića Peje (1944.), koji se terete za krijumčarenje ljudi.
Prema tužbenim navodima, optuženi su od septembra do decembra 2009. u općini Brod, radi sticanja znatne novčane koristi zajedničkim djelovanjem sa njima poznatim osobama, kršeći odredbe Konvencije UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i postupajući suprotno važećim zakonskim odredbama o kretanju i boravku stranaca i azilu, pripremali i organizirali ilegalno prebacivanje migranata iz Republike Albanije na područje zemalja Evropske unije.

Spomenuti migranti prelazili su preko teritorije više država, među kojima je i BiH.

S obzirom na to da nisu državljani niti stalni stanovnici Hrvatske ni BiH ne ispunjavaju propisane uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, Hrvatskoj a naročito ne u zemljama EU.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su preuzeli obavezu da osiguraju vrstu i način prijevoza, smještaj i hranu za migrante, za što su, zauzvrat, migranti njima isplatili međusobno dogovorenu novčanu naknadu.

Optuženi su na ovaj način organizirali prebacivanje više albanskih migranata preko granice Crne Gore s BiH, njihov prijevoz do grada Broda u BiH i njihov ilegalan prelazak u Republiku Hrvatsku.

Optužnica tereti Vitomira Nježića, Tomislava Savičića, Branka Grabovca i Petra Miloševića da su postali pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem počinila ili pokušala počiniti krivično djelo propisano zakonom BiH, odnosno da su iz koristoljublja prevodili, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćilo je državno tužilaštvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: