Sud BiH
0

Prvostepena presuda u predmetu "Hamzabegović i drugi"

SRNA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom su optuženi Muradif Hamzabegović, Slaviša Bošković, Vahid Gagulić, Samir Ravančić i Nihad Brčaninović proglašeni krivim za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i produženo krivično djelo krijumčarenje ljudi.

U saopštenju iz Suda BiH navodi se da je optuženi Elvis Adrović proglašen krivim za produženo krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Sud je Hamzabegoviću izrekao  kaznu zatvora od šest godina i novčanu u iznosu od 20.000 KM, Boškoviću tri godine zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM, Gaguliću, Brčaninoviću i Ravančiću po godinu dana zatvora, a Adroviću šestomjesečnu kaznu zatvora. 

Od optuženog Hamzabegovića Sud je oduzeo imovinsku korist  od 35.500 KM i protvvrijednost iznosa od 32.400 eura, a od optuženog Boškovića imovinsku korist u protivvrijednosti od 6.000 eura.

U presudi se, između ostalog, navodi da su optuženi Muradif Hamzabegović i Slaviša Bošković, kao organizatori organizovane grupe, zajedno sa Senom Hamzabegović, Vahidom Gagulićem, Samirom Ravančićem, Muratom Muratovićem, Martinom Glavašem, Smajilom Ibrićem, Nihadom Brčaninovićem i Mirom Stankovićem i drugim njima poznatim osobama, organizovano prebacivali državljane BiH u Švicarsku i Francusku, čiji oni nisu državljani i nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište.

Optuženi su međusobnim povezivanjem i dogovaranjem, sa pripadnicima drugih organizovanih grupa ljudi, koje organizuju prebacivanje migranata u druge države uz novčanu naknadu, dogovarali i organizovali prebacivanje migranata vozilima i čamcima iz BiH u Hrvatsku, a potom u navedene države do azilantskih  centara za ugovorenu naknadu od 1.500 eura ili u ugovorenoj vrijednosti u zamjenu dobijali putnička vozila.

Novac ili vozila migranti su predavali Muradifu Hamzabegoviću i Slaviši Boškoviću kao organizatorima i rukovodiocima grupe. Na ovaj način su zajedničkim djelovanjem i međusobno povezanim radnjama od jula do oktobra 2009. godine organizovano preveli iz BiH u Hrvatsku i Sloveniju pa dalje u Švajcarsku i Francusku veći broj migranata, i time pribavili određenu imovinsku korist.