{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministrice Marine Pendeš

16.7.2015. u 09:21
18
91
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministrice Marine Pendeš
18
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv ministrice Marine Pendeš
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, rođene 20.08.1964. godine u Travniku, državljanke BiH i R Hrvatske.
Optužena se tereti za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave u vrijeme dok je obnašala dužnost zamjenice ministra odbrane BiH.

Optužena se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovito dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj tajnici, o vođenju navodnog prisustva navedenog savjetnika na poslu, a provjerama je utvrđeno da navedeni nije redovito dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od oko 17.000 KM koliko je navedenom isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist, a država oštećena za navedeni iznos.

Optužena se tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 224. i krivotvorenja službene isprave iz članka 226. KZ BiH.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala. Optužnica će sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: