BiH
33

Potvrđena optužnica protiv Marine Pendeš

FENA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Marine Pendeš (1964.), ministrice odbrane BiH, koja se tereti za kaznena djela - nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu BiH.

Naime, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je u julu optužnicu protiv Marine Pendeš, koja je s dokaznim materijalom proslijeđena Sudu na potvrđivanje.

Optužena se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj sekretarici, o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a ostvarivao je plate i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od oko 17.000 KM koliko je Joviću isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist.