{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo dosad najveću optužnicu za ratne zločine u Brčkom

19.10.2015. u 12:54
42
55
Tužilaštvo BiH podiglo dosad najveću optužnicu za ratne zločine u Brčkom
42
Tužilaštvo BiH podiglo dosad najveću optužnicu za ratne zločine u Brčkom
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH nakon istražnjih radnji podiglo je jednu od najvećih optužnica za ratne zločine u Brčkom.
Radi se o optužnici kojom je obuhvaćeno stradanje više stotina osoba u toku rata.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Đorđa Ristanića, rođenog 02.08.1957. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od aprila a do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko učestovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje Š i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u zarobljavanje u više logora i objekata za zarobljavanje na području Brčkog, uključujući zgradu SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor Luka, objekat preduzeća Laser, objekat DTV Partizan, kao i objekte garnziona JNA i druge objekte koji su korišteni za nezakonito zarobljavanje, zlostavljanje i ubistva zarobljenika.

Neke od direktnih egzekucija civila na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti širom svijeta.

Zarobljeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijih i paravnojnih grupa, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zarobljeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, fizička i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih porodica.

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zarobljenih žena i muškaraca.

Optužnicom je obuhvaćeno i uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je nakon uništenja, preostali građevinski materijal sklanjan i prevožen na druge lokacije.

Optuženi Ristanić tereti se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ BiH.

Navedena optužnica spada u predmete Kategorije 2. koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužilaštvu BiH najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u MKSJ. U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli, a predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine podignute u historiji Tužilaštva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: