|

Protiv Borislava Paravca i drugih podignuta dosad najobimnija optužnica za ratne zločine

Protiv Borislava Paravca i drugih podignuta dosad najobimnija optužnica za ratne zločine
20
A
Anadolija
31.12.2015. u 11:38
53
komentara
20

dijeljenja
Protiv Borislava Paravca i drugih podignuta dosad najobimnija optužnica za ratne zločine Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine na području Doboja i Teslića.
Optužnica je podignuta protiv Milana Ninkovića (rođenog 15.06.1943. godine u Doboju, državljanin BiH), Borislava Paravca (rođenog 18.02.1943. godine u Doboju, državljanin BiH), Andrije Bjeloševića (rođenog 11.04.1954. godine u Derventi, državljanin BiH) i Milana Savića (rođenog 26.03.1952. godine u Doboju, državljanin BiH). 

Iz Tužilaštva navode kako je riječ o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području, kojom su obuhvaćena četvorica optuženih.

Optuženi se terete da su u periodu od početka maja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna (SAOSB) u Doboju, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

"Optuženi su u širokom i sistematičnom napadu svjesno i aktivno sudjelovali obnašajući dužnosti, optuženi Ninković u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Paravac u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Bjelošević u svojstvu načelnika CSB Doboj i člana Kriznog štaba i optuženi Savić u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, te počinili kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Navedenim napadom i progonom, koji je počinjen ubistvima, nezakonitim zatočenjima civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom sa teritorije pod kontrolom SAOSB, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetina hiljada građana, protjerana je sa područja Doboja i Teslića", navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija, na naselja, sela i mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

"Tokom progona, počinjeno je ubojstvo više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i grupnim ubistvima i strijeljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice te nakon rata ekshumirane i identificirane a za dijelom žrtava se još uvijek traga. Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više hiljada osoba u logore i objekte za zatočenje na više lokacija, gdje su žrtve mučene, zlostavljene i premlaćivane, što je ostavilo trajne posljedice na zdravlje mnogih preživjelih žrtava", navodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

"Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, je zajedno sa istražiteljima i suradnicima, proveo temeljitu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta optužnica, koja je najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića", dodaje se u saopćenju iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.  
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...