{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv tri osobe u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja

F
6.6.2013. u 12:45
5
3
Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv tri osobe u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja
5
Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv tri osobe u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za kaznena djela u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja, čime je ostvarena protupravna imovinska korist od oko 500.000 KM.
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, ekonomski kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: Marija Šege, rođenog 1960. u Sarajevu, Šefika Hasanovića Šeške, rođenog 1966. u Novom Travniku, te Muhameda Gurbeta, rođenog 1962. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su u od 2007. do 2009. godine, optuženi Šego i Hasanović kao službene osobe u institucijama BiH, odnosno Ministarstvu odbrane, te optuženi Gurbeta kao direktor poduzeća Binas d.d. Bugojno, počinili kaznena djela nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja ili ovlasti i produženo kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Počinjenim kaznenim djelima nanesena je velika šteta državi Bosni i Hercegovini zbog velikih količina naoružanja koje su prikazane kao uništene, iako uništavanje nije izvršeno, što je izazvalo veliku opasnost za sigurnosnu situaciju.

U optužnici se navodi da su optuženi na različite načine ostvarili nezakonitu imovinsku korist i oštetili državu BiH za iznos od oko pola miliona KM.

Navedena kaznena djela počinjena su na način da viškovi naoružanja, uključujući granate, mine, ručne bombe, tromblone, upaljače i druga eksplozivna sredstva, koji su bili određeni za uništavanje, nisu uništeni, iako su naplaćena sredstva za njihovo uništavanje.

Falsifikovanom dokumentacijom lažno je prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena, a ona su ostajala u skladištima, što je utvrđeno provedenom istragom, kada je uviđajem pripadnika SIPA-e, u junu 2010. godine, pronađena velika količina minsko-eksplozivnih sredstava, koja su lažno prikazana kao uništena.

Također, u optužnici se navodi da je lažno prikazivano uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava, koja su kasnije procesom delaboracije rastavljana i dobijene sirovine prodavane, čime je ostvarena znatna imovinska korist.

Nadalje, istragom je utvrđeno da su određena minsko-eksplozivna sredstva, koja su trebala biti uništena, prepravljana te dalje prodavana kao nova.

Istragom Tužilaštva BiH i ovlaštenih policijskih agencija utvrđeno je da se u ovom slučaju zloupotreba radi o stotinama hiljada granata i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su činjenjem ovih kaznenih djela ostala u opticaju, te na taj način ugrožavala sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu suradnju s Komisijom Parlamentarnme skupštine BiH, koja je radila na procesu analize zakonitosti procesa uništavanja viškova oružja i municije i čiji je izvještaj bio koristan u istrazi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: