Zataškavanje?
136

Tužilaštvo BiH ni nakon osam mjeseci nije podiglo optužnicu zbog referenduma u RS-u

Piše: E. Mušinović
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH ni nakon osam mjeseci od održavanja neustavnog referenduma u entitetu Republika Srpska nije podiglo optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i ostalih. Javnost u BiH uskraćena je za informacije o tome zbog čega istraga u ovom predmetu teče sporo, a podnosilac krivične prijave Reuf Bajrović upozorava da se očito sve pokušava zataškati.

Predsjednik Građanskog saveza (GS) Reuf Bajrović predao je 16. augusta 2016. godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i svih članova Komisije za referendum o Danu RS-a zbog narušavanja ustavnog poretka ove zemlje, pozivajući SIPA-u da uhapsi sve prijavljene osobe zbog narušavanja ustavnog poretka.

Tužilaštvo BiH je 26. septembra 2016. godine saopćilo da je Dodiku upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS-u. Tada je rečeno da je u državnom tužilaštvu formiran predmet u kojem se već oko 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH.

"Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izdao je obavezujuće uputstvo u kojem je odredio tim koji radi na navedenom predmetu. Ovim uputstvom predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu", saopćeno je iz Tužilaštva BiH u augustu 2016. godine.

Građani BiH s pravom se pitaju koliko je efikasno bh. pravosuđe ukoliko nije u stanju prioritetni predmet riješiti u periodu od osam mjeseci. Riječ je o predmetu u kojem su poznate ključne činjenice i za koji nije potrebno sprovoditi bilo kakve specijalne istražne radnje.

Tužilaštvo BiH iznenadilo je i samog Dodika koji je 22. februara 2017. godine izjavio da očekuje kako će za deset dana biti podignuta optužnica protiv njega.

Ovim povodom razgovarali smo i sa Bajrovićem koji nam je rekao da je GS bio upravu kada je tvrdio da je riječ o rušenju ustavno-pravnog poretka BiH jer je to na kraju potvrđeno i iz Ustavnog suda BiH.

"Tužilaštvo BiH je krilo našu krivičnu prijavu. Zna se da je glavni tužilac Goran Salihović između ostalog suspendovan i zbog toga. To je jedan od dokaza da su ljudi u Tužilaštvu BiH još uvijek pod političkim utjecajem jer kako drugačije objasniti da nema makar podizanja optužnice", kazao je Bajrović.

On ističe da kao podnosilac krivične prijave nema nikakvih informacija o toku predmeta i da je Tužilaštvo BiH do sada poslalo samo jednu informaciju koja je bila pro formalna.

"Nama i nije važno da nas informišu. Važno je da se pokrenu procesi i da Tužilaštvo BiH pokaže da je u stanju zaštiti ustavno-pravni poredak BiH. Dodik se ispočetka ponašao kao da mu taj predmet ništa ne znači, ali je naglo promijenio priču nakon suspenzije Salihovića", rekao je Bajrović.

Kako kaže, predsjednik RS-a poslije je tvrdio da je riječ o grupnoj odluci i da on nije odgovoran za raspisivanje neustavnog referenduma. On se pita i kako Tužilaštvo BiH može brzo reagovati kada to odgovara određenim političkim strankama.

Što se tiče netransparentnosti Tužilaštva BiH u vezi s ovim predmeta, Bajrović je rekao da je očito da pravosudni organi nešto kriju.

"Salihović je suspendovan između ostalog zbog toga. Očito je da jedna struktura radi na tome da se to zataška iako je to bio direktni pucanj u BiH", rekao je Bajrović.

Podsjećamo, Dodik je u svojstvu osumnjičenog ispitan u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu 30. decembra 2016. godine. Javnosti je poznato da je posljednja saslušana predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović koja je ispitana 10. marta ove godine u svojstvu osumnjičene.

U bh. entitetu Republika Srpska održan je referendum o devetom januaru, danu tog entiteta, iako je Ustavni sud BiH svojim odlukama referendum proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje.

Od ukupno 1.219.399 građana RS-a koji imaju biračko pravo, glasalo je 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto.

Na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?" odgovor "Da" dalo je 99,81 od ukupnoj broja upisanih glasača, a odgovor "Ne" dalo je 0,19 posto od toga broja.