{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilac: Radovan Karadžić je lažov i mafijaš

29.9.2014. u 10:50
548
142
Tužilac: Radovan Karadžić je lažov i mafijaš
548
Tužilac: Radovan Karadžić je lažov i mafijaš
Alan Tieger
Na početku završne riječi tužilac Alan Tieger okarakterisao je bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, kao lažova i mafijaša.
"Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac Tieger, govoreći o genocidnoj namjeri optuženog.

On je u završnoj riječi na suđenju Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kazao da je optuženi odgovoran za prisilno preseljenje nesrpskog stanovništva u BiH.

"Stotine svjedoka i dokaza je potvrdilo politiku etničkog čišćenja, kojoj je Karadžić bio pokretačka snaga... On je bio lažljivac za međunarodne predstavnike, koji je iznosio lažne priče u sudnici", rekao je Tieger.

On je opisao pojedinačne primjere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistava zatvorenika u logorima u Prijedoru.

"Ove tragedije se vezuju za jedan od četiri udružena zločinačka poduhvata, koji su korišteni da se eliminišu bosanski muslimani s ciljem ostvarenja srpske države", istakao je Tieger.

Govoreći o zločinima u Prijedoru, tužilac je opisao užasne uslove koji su vladali u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Zatvorenici su žestoko premlaćivani kada idu u restoran ili toalet. U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a po noći su silovane. Zatvorenici su stalno strahovali od smti. Jednom prilikom ih je ubijeno 180", kazao je Tieger.

U završnim riječima on se osvrnuo na Zvornik kao primjer brutalnog preuzimanja vlasti, gdje su civili hapšeni zlostavljani i ubijani.

"Dom kulture u Čelopeku su čuvali pripadnici rezervne policije. Zatvorenici su morali da jedu odrezane dijelove tijela, a mnogi su i silovani", naveo je Tieger.

On je dodao da zločini nisu bili upereni protiv pojedinca nego protiv "neželjene zajednice", što je "pravilno ime za genocid". Predviđeno je da tužilac završnu riječ iznosi deset sati, piše Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: