{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić: Proglašen nam je rat, a bilo nas je duplo manje

1.10.2014. u 17:23
2
60
Karadžić: Proglašen nam je rat, a bilo nas je duplo manje
2
Karadžić: Proglašen nam je rat, a bilo nas je duplo manje
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Tokom iznošenja završne riječi, Radovan Karadžić je rekao da, kao predsjednik Republike Srpske (RS), nije trebao da reagira na informacije iz ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) u vezi sa uslovima u zatvorima.
“Kompletno saznanje o zločinima dolazilo je iz MUP-ova. Postoje dokumenti u kojima stoji da se bore protiv zločina. Kako se može mene ili nekog drugog funkcionera optuživati kada je MUP otkrivao zločine. Jedino se MUP-u može zahvaliti što je to otkrivao, jer se i danas Srbima sudi zato što su tada bili grešni”, kazao je Karadžić.

Na tvrdnju Tužilaštva u Haagu da nije omogućio posjetu Međunarodnog Crvenog križa Manjači, Karadžić je odgovorio da je i prije juna 1992. godine naredio omogućavanje pristupa logorima za ratne zarobljenike, kao i zatvorima.

Tužilaštvo se, kako je kazao, oslanja na udruženi zločinački poduhvat (UZP) jer ne može da nađe neki njegov grijeh.

“UZP važi za mafiju, a ovdje je napadao narod na narod”, rekao je Karadžić, istaknuvši da je Tužilaštvo kao dokaze protiv Srba dalo aluzije.

“Proglašen nam je rat. Nas je duplo manje u odnosu na muslimane i Hrvate... pomoć NATO-a, koja uključuje avionske udare, pomoć topovima... Srbi su stjerani u ćošak i bolje su se ponašali nego što bi bilo ko u njihovoj situaciji. Tužilaštvo ovdje gleda da li je neko od nas nešto opsovao”, izjavio je Karadžić.

Po pitanju paravojnih jedinica u Bijeljini, Brčkom i Bratuncu, Karadžić je objašnjavao da nisu ništa htjeli da imaju sa kriminalcima, te da su ih protjerivali.

“Ako je pozicija Tužilaštva da kaže da je 235 svjedoka Odbrane došlo na suđenje da laže iako su bili izloženi unakrsnom ispitivanju, jasno je da je međunarodna pravda sahranjena prije nego se rodila”, dodao je Karadžić.

On je podsjetio je da je bio političar, kao predsjednik RS-a i vrhovni komandant vojske, te je upitao šta je on naređivao.

“Odluku o vojnoj formaciji sam predao Glavnom štabu, tražio sam da bude otvoren koridor, da se sačuvaju srpska naselja u Sarajevu, a sve ostalo je bilo vojna struka”, pojasnio je Karadžić.

Nastavak iznošenja završne riječi zakazan je za sutra, 2. oktobar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: