BiH
3

Robinson tvrdi da nema dokaza o Karadžićevoj odgovornosti

Klix.ba
Peter Robinson (Foto: Arhiv/EPA)
Peter Robinson (Foto: Arhiv/EPA)
Iznoseći završnu riječ pravni savjetnik Radovana Karadćića Peter Robinson izjavio je da optuženi mora biti oslobođen optužbe za genocid - nezamisliv zločin.

"To je nezamislivi zločin koji ima za posljedicu hiljade pogubljenih, koji su strijeljani bez suđenja i advokata. Karadžić ima tim odbrane i presudu će mu izreći trojica sudija - i to je dokaz čovječanstva. Društvo kao takvo vjeruje u pravdu nad varvarstvom. Međutim, nepravda je da se osudi Karadžić", kazao je Robinson.

On je dodao da Karadžić nije mogao znati za postojanje genocidne namjere u Srebrenici i sedam bosanskohercegovačkih općina na osnovu izjava koje su davane.

"Tužilaštvo nije dokazalo da su ubistva i uslovi života zarobljenika bili s namjerom da se uništi grupa i time postigne genocidna namjera... Dokazi protiv Karadžića toliko su tanka teorija koja se raspada kada se činjenice odvoje od zaključaka", rekao je Robinson.

On je naveo da je Tužilaštvo citiralo izjavu jednog od svjedoka, u kojoj je navedeno da trećina zarobljenika treba biti ubijena, trećina da ode po vlastitim nahođenju, a trećina da pređe na pravoslavnu vjeru.

"Svjedok koji je to navodno izajvio na suđenju je kao svjedok Odbrane kazao da to nikada nije rekao", kazao je Robinson, navodeći da Karadžić nikada nije zagovarao genocid.

Prema njegovim riječima, dokazi Tužilaštva su posredni zaključci, dok se Odbrana bavi detaljnim dokazima.

"Postoji stotine govora intervjua dokaza o onome što se dešavalo u Srebrenici. To je najbolje dokumentovani zločin. Međutim, nema dokaza da je Karadžić, planirao, naredio da bivaju ili da će biti pogubljeni. Ono što se desilo sakriveno je od njega. Svi svjedoci su posvjedočili da Karadžić nije obaviješten i da nije imao nikavu ulogu", istaknuo je Robinson.

On je izlaganje imao na početku drugog dana završnih riječi Odbrane, a u nastavku će završnu riječ nastaviti da iznosi optuženi.

Karadžić je kao predsjednik Republike Srpske optužen i za kampanju terora stanovništva u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN - Justice Report.