"Za genocid se mora odgovarati"
61

Tužba Srebreničana protiv UN-a i Holandije ide u Strazbur

Anadolija
Advokat Axel Hagedorn, koji zastupa udruženja preživjelih Srebreničana u tužbama protiv Ujedinjenih naroda (UN) i Holandije, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da će u oktobru ove godine tužba protiv UN-a i Holandije biti predata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Hagedorn podjeća da posljednjih pet godina pokušava dokazati da su UN odgovorne što nisu spriječile genocid u Srebrenici, ali Vrhovni sud Holandije u aprilu ove godine odlučio je da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja, te da se ni na jednom sudu ne može dokazati odgovornost svjetske organizacije.

“Uvijek smo pokušavali da dokažemo da se UN može tužiti, posebno ako su bili umiješani u genocid kao što je bio slučaj u Srebrenici. Ako se pred očima UN-a desio genocid, a oni nisu zaštitili ljude, iako su morali, onda žrtve genocida imaju svako pravo da idu na nezavisni sud koji će odlučiti da li UN snosi odgovoronst za propuste u sprejačavnju genocida. Ali to pravo je oduzeto muslimanima u Srebrenici koji ne mogu ići ni na jedan sud da dokažu odgovornost UN-a”, kazao je je Hagedorn za AA.

Hagedorn je advokat iz Holandije, ali je ogorčen zbog uloge njegove zemlje u Srebrenici. Podsjetio je kako je tokom procesa u kojem su majke Srebrenice tužile Holandiju, sud zaključio da su holanski vojnici služili kao pripadnici UN-a, da oni ne mogu snositi krivicu i da se odgovornost treba prebaciti na UN.

“Istovremeno, sud u Holandiji je odlučio da se ne može podnijeti tužba protiv UN-a i zato smo odlučili da podnesemo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Idemo u Strazbur i vjerujemo da imamo velike šanse da dobijemo slučaj na tom sudu”, ocijenio je Hagedorn.

“Glavna stvar koju mi želimo dokazati u Strazburu je da li je Holandija oštetila prava majki Srebrenice na sudskom procesu u Holandiji kada je odlučeno da UN imaju imunitet od sudskog gonjenja. Ali, važno je da se isti slučaj nastavlja protiv vlade Holandije pred sudom u Holandiji, jer su ova dva slučaja blisko povezana i mi ćemo iskoristiti tu okolnost. Siguran sam da će vlada Holandije pokušati prebaciti odgovornost na UN, ali mi ćemo učiniti sve što možemo da to spriječimo”, naveo je Hagedorn.

Advokat majki Srebrenice podsjetio je da je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio da UN nisu ispunile svoju odgovornost u Srebrenici.

“Zato želimo umiješati UN u cijeli slučaj, jer su oni prihvatili da su napravili veliku grešku u Srebrenici, ali nisu prihvatili odgovornost za genocid u Srebrenici. Prošlo je 17 godina od genocida i ništa se nije desilo”, pojasnio je Hagedorn.

Ako slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu bude riješen u korist preživjelih Srebreničana, UN će morati obeštetiti majke Srebrenice.

“Ako Sud odluči da se može tužiti UN, onda možemo pokrenuti cijeli slučaj protiv UN-a i siguran sam da su postojeće činjenice dovoljno jasne, eksplicitne i da dokazuju da Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid i nisu zaštitile narod Srebrenice. Siguran sam kada dobijemo slučaj da će UN morati isplatiti obeštećenje žrtvama genocida u Srebrenici i morat će priznati šta se desilo tamo. Takva odluka bi pomogla svima u ovoj regiji da se stabilizuje mir i da se ostvari pravda za žrtve genocida”, istakao je advokat koji zastupa majke Srebrenice u tužbama protv UN i Holandije.

Hagedorn je napomenuoi da je međunarodni kredibilitet UN-a, kao najvažnije međunarodne organizacije za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka, već odavno ozbiljno narušen.

“1999. su priznali da su napravili mnoge greške i propuste u Srebrenici u julu 1995. Iako se radi se o vrlo pogubnim greškama, sada smo 17 godina poslije genocida i još nikada UN nije otvoreno prihvatio odgovornost, na način da se razgovara sa majkama Srebrenice o mogućim načinima kompenzacije, ili o načinima kako bi mogli pomoći majkama Srebrenice. Faktički, UN do sada nije uradio ništa konkretno i konstantno se poriče odgovornost”, ocijenio je advokat iz Holandije.

Poručio je da će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi na najbolji i najjasniji način pravno argumentirao kompletan slučaj.

“Prije svega, to je sudski proces protiv vlade Holandije gdje prema članu 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji govori i o građanskim pravima i pravu na pravedno suđenje, svaki građanin može ići na sud koji odlučuje o čitavom slučaju. Međutim, to pravo je oduzeto majkama Srebrenice. A drugi značajan mehanizam je da su UN imali međunarodnu obavezu da zaštite narod u Srebenici. Glavna dužnost Ujedinjenih naroda je bila da spriječi genocid, a oni to nisu učinili”, naglasio je Hagedorn.

Na kraju je ocijenio da je za UN ovo više politički nego pravni slučaj, jer se zvaničnici UN-a boje posljedica ako bi se pravno dokazala njihova odgovornost za genocid u Srebrenici.

“Ovo je sigurno sudski slučaj sa snažnim političkim nabojem i to nam je najveća prepreka da pobijedimo na sudu u Strazburu. Da politika nije umiješana u ovaj slučaj siguran sam da imamo dovoljno jasnih činjenica i jake argumente da dobijemo slučaj, ali pošto je ovo politički slučaj šanse su nam 50 posto”, objašnjava advokat Hagedorn.

“Ali ja sam optimista. Mnoge majke Srebrenice će biti tamo da pokažu cijelom svijetu da se još uvijek bore za pravdu i da ne odustaju od svoje borbe za istinu”, poručio je ovaj poznati holandski advokat.

Majke Srebrenice apelirale su na sve institucije da pomognu njihov odlazak u Strazbur kako bi ih se što više skupilo prilikom predaje tužbe.

U jesen ove godine na Okružnom sudu u Holandiji bit će održana rasprava po tužbi koju su porodice Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, podnijele protiv vlade Holandije zbog nesprječavanja genocida u zaštićenoj enklavi UN-a.

Udruženje "Majke enklava Srebrenice i Žepe" je 2007. godine okružnom sudu u Hagu podnijelo tužbu protiv UN i holandske države u ime 6.000 preživjelih iz Srebrenice. U toj tužbi tvrde da su pripadnici Holandskog bataljona UN propustili da spriječe genocid i zločine protiv čovječnosti – mučenja, silovanja i deportacije bosanskih muslimana u julu 1995. godine.

Podsjećamo, Vrhovni sud Holandije u aprilu ove godine odlučio da se Ujedinjeni narodi "ne mogu tužiti pred holandskim niti bilo kojim drugim nacionalnim sudom zbog najdalekosežnijeg oblika imuniteta koji uživaju".